Психички поремећаји по учесталости одмах из кардиваскуларних болести

БЕОГРАД: Светски дан менталног здравља обележава се 10. октобра.
beograd
Фото: Tanjug (F. Krainčanić, arhiva)

У свету живи око 450 милиона људи с неком менталном сметњом, док у Србији не постоје прецизни подаци колико људи има тај здравствени проблем.

Претпоставља се да су психички поремећаји у нашој земљи други по учесталости, одмах иза кардиоваскуларних болести.

Чак две трећине људи који имају психички поремећај никада не затражи помоћ због стида или страха од сурове реакције околине. Особе с менталним сметњама често су стигматизоване, дискриминисане, занемарене и одбачене из друштва, па чак и из круга најближих, наводи се у саопштењу социо-хуманитарне организације Католичке цркве Каритас Србије.

Како кажу о особама с менталним сметњама се говори подругљиво и с пуно предрасуда, а окружење је склоно и да негира постојање њихове болести, па ове људе често карактерише и као „лење и безобразне особе које само скрећу пажњу на себе“.

Каритас Србије и Удружења корисника психијатријских услуга, чланице Мреже за ментално здравље НаУм спроводе кампању под слоганом „Може да се деси свакоме“. 

Овом кампањом желимо да укажемо на то да су менталне сметње праве болести, попут свих других, кардиоваскуларних или пулмолошких, и да уз одговарајући третман могу ефикасно да се лече, нарочито ако се с лечењем започне на време, наводи се у саопштењу организатора.

EUR/RSD 117.5813
Најновије вести