ПРОСЛАВЉЕН БОЖИЋ: У Сремским Карловцима четврти пут ломила се чесница

Прослава најрадоснијег хришћанског празника – Божића, већ четири године има нову димензију у Сремским Карловцима.
Srebrnjake našli Luka i Đorđe Foto: F. Bakić
Фото: Сребрњаке нашли Лука и Ђорђе Фото: Ф. Бакић  

На радост најмлађих житеља тог некадашњег центра српске духовности и културе, од којих су двојица дечака - трогодишњи Лука Босанац и ученик петог разреда тамошње ОШ „23. октобар“  Ђорђе Ћурчин овог пута имали среће и дошли у посед сребрњака са ликом краља Петра Првог из 1904. године.

Након свете архијерејске литургије коју је у катедралном сремкокаровачком храму служио епископ сремски Васлије са локланим свештенством, на платоу испред цркве приређено је јуче ломљење чеснице.

Поред пронађена два сребрњака, у чесници је био још један, који непосредно по ломљењу тог колача није нађен, али су сва три дар Карловчанина Леа Малешевића, на чију идеју је пре четири године и уведен овај обичај у Карловцима.

Мир, слога, љубав, праштање у душама, радост у породици и у читавом свету требало би да буду императив и жеља свих хришћана, а поготово нас Срба – поручио је владика Василије

- Жеља ми је била да се окупљамо око цркве , а не да се разбежимо после литургије, да деца науче наше обичаје и не забораве традицију, своју веру,  одакле су потекли и где су им  корени – каже Лео Малешевић. – Православна омладинска заједница прихватила  је ту моју идеју, а власница пекаре „Ака“ из Футога  Дара Јеличић  свесрдно нас четири године подржава у  славу Богу и на радост деци која се окупљају.Моја је част и  задовљство да их видим сваке године у већем броју.

Лео Малешевић последње две године стицајем околности ради у Франуцској,али то га не спречава да и даље дарује на овај начин најмлађе суграђане. Овог пута му се придружио и  пријатељ Француз Ерик Суард пославши по хиљаду динара сваком детету које пронађе сребрњак. Осим тога њима су припали и пакетићи –поклон Православне омладинске заједнице.

Фото: У Сремским Карловцима четврти пут ломила се чесница Фото: Ф. Бакић 

Чесница, која је ломљена у центру Карловаца, била је тешка двадесетак килограма , а у пречнику  метар. Лео Малешевић наговештава  могућност за пето јубиларно ломљење чеснице догодине и неке новине.

Најрадоснији хришћански празник – Божић, по дугогодишњој традицији, окупи велики број људи на богослужења у свим карловачким храмовима, а посебно у Саборној цркви. Тако је било и на Бадње вече када је у присуству владике Василија освештан и запаљен велики бадњак. Честитајући празник свима традиционалним поздравом „Мир Божији! Христос се роди!“ , владика Василије  је напоменуо да је мир који је Исус Христ дошавши на свет донео људима, данас, у 21. веку гурнут у страну, и да сви треба да отворимо срца  за рођење Исуса Христа како би у свима нама завладао мир. „Мир, слога, љубав, праштање у душама, радост у породици и у читавом свету требало би да буду императив и жеља свих хришћана, а поготово нас Срба“, поручио је владика Василије.

З. Милосављевић

Кикинда: У чесници златник и два сребрњака

Бадњи дан и Божић свечано су прослављени у Кикинди и другим местима на северу Баната. Божићну чесницу тешку 90 килограма и пречника 190 центиметара и овога пута донирала је пекара “Мркшићеви салаши” из Српског Итебеја, а у њој су били златник и три сребрњака.  Чесница је, уз присутво великог броја верника, ломљена по седми пут.

Фото: Чесница је у Кикинди, уз присутво великог броја верника, ломљена по седми пут Фото: М. Митровић

Значајан број верника чесницу је однео својим кућама, па је након расподеле око 700 парчади, остао познат само добитник сребрњака пенсионер Жива Лињачки (68) из Кикинде.

- У цркву долазим од детињства, али сам први пут у чесници пронашао сребрњак. Пресрећан сам. Не због његове материјалне вредности, јер ово је велика благодет. Надам се да ће ми донети срећу и задовољство - рекао је Лињачки.
 

        М. Мр.
 

Бечеј: Дечји црквени хор певао божићне песме

Три православна храма у бечејској општини, најстарији из 1773. године посвећен Преображењу Господњем у Бачком Градишту, петровоселски подигнут у част Преноса моштију Светог оца Николаја и бечејска архитектонска лепотица и духовна светиња освећена пре 162 године и посвећена Светом великомученику Георгију, традиционално су обележили најрадоснији хришћански празник Божић.

Фото: Бадњак је запалио је кум Зоран Попов Фото: приватна архива

Бројни верници су већ на Бадњи дан посетили цркве и добили благосиљани бадњак. Посебну радост у најрадоснијем хришћанском празнику унела су деца. Оба света богослужења служили су духовници Дејан Станојев и Слободан Лазић у саслужењу ђакона Леонтија и пратњи дечијег црквеног хорова, који је певао божићне песме. Светој божићној литургији присуствовали су, између осталих, председник општине Бечеј Драган Тошић и свештеници сестринских римокатоличких цркава у Бечеју.  

В. Ј.

Свечано у Тителу

Испред цркве Успења Пресвете Богородице у Тителу, окупио се велики број људи  који су дошли да би уз жишке запаљеног бадњака најавила долазак Божића, најрадоснијег хришћанског празника.

Фото: Пламен бадњака испред цркве Успења Пресвете Богородице у Тителу Фото: приватна архива

 Пламен бадњака осветљавао је раздрагана лица, а када би мало посустао, ту је био Синиша Ђурић који би мало проџарао жар из којег би полетеле хиљаде нових варница.               

 

 

 

EUR/RSD 117.3738
Најновије вести