Програм препорода за 100 села Србије

БЕОГРАД: Србији је неопходна нова аграрна реформа, она мора да обухвати питања везана за земљишне односе, одговарајуће организационе облике, али и нове инстутуције попут пољопривредне банке и нове пољопривредне коморе, казао је министар задужен за регионални развоја Милан Кркобабић.
selo kuca, Dnevnik/Radivoj Hadžić
Фото: Дневник/Радивој Хаџић

Он је на радној седници Националног тима за препород села Србије поручио да је та реформа императив за Србију, али да истовремено представља велики изазов, јер, како је навео, мора да буде свеобухватна, окренута ка инфраструктури на селу, али и да има шири друштвено-социјални значај.

После успешне акције "500 задруга у 500 села", која је реализована у две и по године, Кркобабић је најавио нову акцију препорода 100 села Србије у пет јужних управних округа Топличком, Јабланичком, Пиротском, Пчињском и Нишавском.

Академик Драган Шкорић истакао је на данашњем састанку спремност свих чланова Академијског одбора за село САНУ да кроз добре програме, пројекте и образовање српских сељака покрену обнову српског села.

Професор Милован Мировић, потпредседник Академијског одбора најавио је припрему нове аграрне и социјалне реформе за села Србије јер је, као што каже, дошло време да се питање села третира на свим нивоима, са стручњацима из свих области.

Професор Владимир Гоати изјавио је да очекује успешан рад тима и дугорочан резултат по угледу на веома успелу акцију Владе Србије "500 задруга у 500 села" коју је Кабинет министра Кркобабића реализовао, док је психијатар Јован Марић изјавио је да Србији недостаје треће дете по жени.

Ми ћемо промовисати здраве моделе породичног живота. На селу су најздравији услови живота који, допуњени модерним технологијама, могу представљати начин да се село Србије препороди, а самим тим и цела Србија, казао је Марић.

Фудбалски тренер Милан Живадиновић подсетио је да највећи српски и југословенски играчи потичу са села и казао да због тога ова акција заслужује сваку похвалу. "И будућност Србије је на селу и ја очекујем пуну подршку свих институција за овај пројекат, а нарочито медија, казао је Живадиновић.

Млади пољопривредник Стефан Неагић је похвалио идеју да се државна земља да на коришћење младим људима и то сматра ефикасним начином да се млади мотивишу за останак на селу.

EUR/RSD 117.5847
Најновије вести