Продужен рок за пријем професионалних војника санитета

БЕОГРАД: Пријем професионалних војника санитетске службе наставља се до попуне упражњених места, а сва лица заинтересована за упућивање на добровољно служење војног рока у септембарској класи потребно је да се пријаве у центар Министарства одбране према општини становања закључно са 21. августом.
Vojni sanitet Foto: Tanjug/T.Valič, ilustracija
Фото: Tanjug

Након завршеног добровољног служења војног рока, заинтересованим професионалним војницима - медицинским техничарима општег, педијатријског и гинеколошко-аушерског смера, лабораторијским техничарима здравствене струке и фармацеутским техничарима, биће омогућен пријем у службу у војноздравствене установе у Београду, Нишу и Новом Саду, укључујући и Војномедицинску академију.

Тренутно се на обуци у Нишу налази 40 лица који ће од 1. септембра бити упућени на колективну обуку у Војномедицинску академију, наводи се у саопштењу ВМА.

На добровољно служење војног рока упућују се лица рођена 1988. године и млађа, а за упућивање на добровољно служење и пријем у професионалну службу у својству професионалног војника санитетске службе, поред општих услова лица морају имати завршену средњу медицинску школу за занимања која се траже за пријем и положен стручни испит.

Добровољно служење војног рока траје шест месеци.

Првих месец и по дана општа војна обука у неком од центара за обуку (Сомбор, Ваљево или Лесковац) где се пријављена лица упућују по територијалном принципу, а после тога следи месец и по дана специјалистичке обуке за санитетску службу у Чети за обуку војника логистике у Нишу. 

После завршене обуке у Нишу војници на добровољном служењу војног рока се упућују три месеца у једну од војноздравствених установа на колективну обуку (Војномедицинску академију, Војну болницу Ниш, Војномедицински центар Нови Сад и Центар војномедицинских установа Београд), да би по завршетку добровољног служења војници били у потпуности оспособљени за рад у систему војног здравства.

По потписивању првог уговора, професионални војници добијају чин разводника, а касније напредују у виши чин дестара и млађег водника на основу времена проведеног у служби и завршетка курсева предвиђених за даље напредовање. 

Рад у војноздравственим установама омогућава стално стручно усавршавање, могућност учешћа у мировним мисијама у иностранству, као и студије за струковне медицинске сестре на Медицинском факултету ВМА Универзитета одбране у Београду.

 

Foto Tanjug/T.Valič, ilustracija

EUR/RSD 117.5795
Најновије вести