Признања истакнутим професорима и научницима за животно дело

Овогодишњи лауреати Награде за животно дело које додељује Удружење универзитских наставника и научника Војводине јесу: из области уметности, редовни професор Академије уметности у Новом Саду Бошко Шево, постхумно; из области природно-математичких наука редовни професор Природно-математичког факултета Универзитета у Новом Саду др Стевица Ђуровић; из области техничких наука редовни професор Факултета техничких наука Универзитета у Новом Саду др Мила Стојаковић, из области биотехнолошких наука, научни саветник Института за ратараство и повртарство у Новом Саду др Јованка Атлагић, док је признање из области медицинских наука припало редовном професору Медицинског факултета Универзитета у Новом Саду др Томиславу Цигићу.
р
Фото: Дневник (В. Фифа)

Ова признања истакнутим прегаоцима у педагошкој, научно-истраживачкој и уметничкој делатности, који су допринели да бројне генерације студената стекну знања и буду компетентни у својим струкама, на свечаности одржаној на Факултету техничких наука Универзитета у Новом Саду, уручиле су председница Удружења проф. др Маријана Ачански и заменица покрајинског секретара за високо образовање и научноистраживачку делатност, проф. др Душица Ракић.

Уз честитке награђенима које им је пренела у име Покрајинске владе, др Душица Ракић је указала на традицију и значај ове награде.

- Награда за животно дело професорима указује на значај њихов уложени труд и постигнућа, и представља подстицај за све који раде у академској, универзитетској зајденици – рекла је др Ракић.

Честитке лауретима упутили су и потпредседник Матице српске мр Ненад Остојић, председник Огранка Српске академије наука и уметности у Новом Саду академик Стеван Пилиповић и продекан за финасије Факултета техничких наука проф. др Владимир Катић. Како су истакли, награда за животно дело не значи и тачку и крај деловања награђених. Ова признања јесу награда образовном систему и науци и подижу углед не само добитника, него и целе професије, а бављње наставом и науком привилегија је и за оне предане томе испуњење животног сна.

Присутни добитници награде у беседама осврнули су се на наставно и научно деловање, а њихове речи могу се објединити у јединствену поруку да су посвећенеост и истрајност ономе чиме се баве, као и несебично дељење знања, солидарност с млађим колегама и непрестано учење и усавршавање, саставни делови пута за добробит појединаца и целе заједнице, и то у свим условима: економским, социјалним и политичким.

В. Црњански

EUR/RSD 117.5912
Најновије вести