Пријем официра након усавршавања у иностранству

БЕОГРАД: Веома смо поносни на људе које смо послали да нас репрезентују у великим и важним земљама и армијама, а посебно то што су се вратили са највишим признањима и највишим оценама, рекао је министар одбране Александар Вулин у разговору с припадницима Министарства одбране и Војске Србије који су се вреатили са усавршавања у иностранству.
vulin, tanjug
Фото: Tanjug/MO, arhiva

Вулин је рекао да захваљујући политици председника Србије и врховног команданта Војске, као и војној неутралности наше земље можемо да учимо од свих армија света и да оно што је најбоље прилагодимо сопственим потребама.

"Захваљујући политици неутралности, можемо да учимо и од истока и од запада и да примењујемо само оно што треба нашој војсци. Нико више не одлучује за нас - како ће изгледати наша стратегија и организација, како ћемо се наоружавати, како ћемо представљати доктринарне и стратегијске документе. Нико не одлучује у име Војске Србије и у име државе Србије", поручио је Вулин.

Нагласивши да су се припадници Министарства одбране и Војске Србије током усавршавања у иностранству изузетно показали, о чему сведоче највише оцене и похвале, министар је рекао да се од њих очекује да војсци дају најбоље од себе, а научена знања примене и пренесу.

Пријем код министра одбране приређен је за потпуковнике Срђана Згоњанина, Миљана Влашковића и Милоја Илића, који су били на Генералштабном усавршавању у Руској Федерацији и потпуковника Зорана Живића, који је исти вид усавршавања завршио у Италији.

Како је навео потпуковник Милоје Илић, захтеви генералштабног усавршавања на Војној академији Генералштаба Оружаних снага Руске Федерације веома су високи и траже целодневно ангажовање.

"Завршио сам поменуту академију. Врло је интересантна зато што оспособљава официре за командовање и рад на оперативном и стратегијском нивоу. Официри су по завршетку те школе способни да се укључе у све оперативне и стратегијске активности војске и државе уопште, када је у питању национална безбедност, пре свега војни сектор", - рекао је Илић.

Потпуковник Зоран Живић навео је да је задовољан знањем стеченим на Генералштабном усавршавању у Риму.

"На школовању, поред италијанских официра, школују се и официри из читавог света. Школовање даје опсежна знања за обављање наредних дужности на оперативном и стратегијском нивоу, за командовање и за штабне дужности. Студије су интегрисане и поред Генералштабног усавршавања ту су и мастер студије", објашњава Живић, који је на усавршавању у Риму провео девет месеци.

У разговору је учествовао и начелник Генералштаба генерал Милан Мојсиловић, а пријему је присуствовао је шеф Кабинета министра одбране бригадни генерал Синиша Кресовић.

EUR/RSD 117.5830
Најновије вести