ПРЕВРЕМЕНО РОЂЕНЕ БЕБЕ Прегледи ретинопатије у Дечјој болници

у Институту за задравствену заштиту деце и омладине Војводине, односно новосадској Дечјој болници,од Нове године, биће могући прегледи код очног лекара због ретинопатије код превремно рођене деце
Dr Jelena Antić, v.d. direktorka Dečje bolnice Foto: Dnevnik.rs
Фото: Др Јелена Антић, в.д. директорка Дечје болнице Фото: Дневник.рс

Годишње се у Војводини превремено роди више од 300 беба и оне од Нове године више неће морати да иду у Београд на преглед код очног лекара због ретинопатије јер ће им та услуга бити доступна и у Институту за задравствену заштиту деце и омладине Војводине, односно новосадској Дечјој болници, сазнаје „Дневник”. Вршилац дужности директора те установе доценткиња др Јелена Антић каже како су у току завршне припреме за формирање те службе.

– Од Нове године почиње да ради офталмологија у оквиру решавања ретинопатије која се ради код превремено рођене деце – најавила је за „Дневник” др Јелена Антић. – До сада смо то радили захваљујући волонтерском раду, а сада ће све бити и озваничено. Прикупља се новац за набавку реткем апарата, за праћење и решавање тих пацијената, а помоћ су нам обећали и Покрајински секретаријат за здравство, као и појединци. Апарат кошта око 150.000 евра.


Оптималан вид 20/20

– Светска здравствена организација је наредну, 2020. годину посветила акцијама за добар вид, јер је 20/20 ознака за оптималан вид. Таквим иновацијама и ми покушавамо да пратимо акције Светске здравствене организације – поручила је др Антић.


Када је реч о кадру, директорка Дечје болнице каже да ће бити ангажован један лекар-специјалиста који то исто ради и у Београду, као и један млади лекар који ће почети специјализацију да би се обучио да прати ту патологију.

– Годишње имамо око 300 пацијената, односно превремено рођене деце с ретинопатијом. План је да се  офталмологија шири и у другим сегментима, али решавање проблема ретинопатије је тренутно најпотребније пацијентима. Ми сада радимо с колегама из Клиничког центра Војводине, где се ради и дијагностика и лечење, као и операције деце, али треба да радимо и друге врсте очне патологије – казала је др Антић.

Развијање офталмологије у Дечјој болници планирају да ураде у три фазе. Прва је решавање ретинопатије код превремено рођене деце, а друга фаза је збрињавање остале патологије. Те две фазе планирају да реализују у години пред нама, док трећу фазу не верују да ће моћи да постигну током 2020. године.

– У трећој фази планирамо да радимо оперативно збрињавање других патологија код деце, као што је страбизам, као и катаракта, која се ретко јавља у дечјем узрасту, и друге интервенције. То не очекујемо да ћемо успети пре 2021. године. Када су прве фазе у питању, планирамо да оне функционишу и када је реч о лечењу, и о контролама у амбуланти, као и у праћењу пацијената – најављује др Антић.

Љ. Петровић

EUR/RSD 117.5929
Најновије вести