Представљене нове униформе Војске Србије

БЕОГРАД: Војска Србије се опрема, Војска Србије се наоружава, али пре свега и на првом месту води рачуна о свим оним потребама које има њен припадник, изјавио је министар одбране Александар Вулин, који је у Дому Гарде, заједно с начелником Генералштаба Војске Србије генералом Миланом Мојсиловићем, присуствовао презентацији нових униформи за припаднике Војске Србије.
vojska srbije
Фото: Tanjug (Ministarstvo odbrane)

Никада у историји Војске Србије нисмо имали већи број комплета униформи. Никада нисмо имали овако дизајниране униформе. Никада за себе нисмо могли да кажемо да се не разликујемо ни од једне модерне војске на свету. Сваки припадник Војске Србије, од припадника пешадијских јединица до припадника специјалних бригада, има униформу прилагођену њему, његовим потребама - униформу коју су надлежни дизајнирали управо на основу њихових потреба, поручио је Вулин, саопштило је ресорно министарство.

Он истиче да је врховни командант Војске Србије Александар Вучић тражио да се уведу и летња чизма и војничка ципела и да сваки војник мора да има најмање два комплета различитих чизама.

То наређење је извршено. Сваки припадник Војске Србије има најмање два комплета униформе М-10, један комплет униформе М-93, најмање један пар летњих чизама, један пар зимских чизама, један пар ципела, а ако је припадник неке од специјалних јединица има и посебне комплете и посебне униформе, нагласио је Вулин, додавши да Војска Србије нема разлога да се стиди пред ма којом другом војском, јер сваки њен припадник може за себе да каже да је опремљен баш онако као што заслужује - најбоље.

Према речима потпуковника Милана Кулића из Сектора за материјалне ресурсе, развој војних униформи и опреме за војску је сталан и константан задатак, при чијем извршењу се води рачуна да се испуне сви тактичко-технички захтеви корисника одеће и опреме која се уводи у употребу.

Говорећи о новим униформама потпуковник Кулић поручује да су одабрана решења актуелна, добра и савремена.

Фото: Tanjug (video)

Примењене технологије одговарају актуелном тренутку. Степен заштите корисника - од маскирне заштите до заштите тела од утицаја околине, топлоте, хладноће и свега осталог ради обезбеђења оптималних услова за извршење задатака је такав да можемо да будемо задовољни у смислу тренутно постигнутог стања, рекао је он.

Он је додао да побољшања која постојен и која још следе је оно чиме треба постићи позитиван резултат, а то је да корисници буду задовољни униформом и поносни на њу где год се појаве и што је основни задатак - да се у њој физиолошки добро осећају и да буде корисна за своју намену.

Потпуковник Драго Курћубић из Управе за обавештајно-извиђачке послове Генералштаба Војске Србије истиче да су у изради четири нове варијанте униформе за извиђачке, диверзантске и падобранске јединице Војске Србије по први пут били укључени и сами корисници, чија су искуства имплементирана у нова решења.

Данас само могли да видимо униформу за извиђачке, диверзантске и падобранске јединице која има 26 делова у свом комплету. Овај комплет развила је домаћа индустрија, а у изради су први пут учествовали извиђачи, диверзанти и падобранци са својим искуствима. Користили су се савремени материјали, који се могу наћи на светском тржишту, не само на нашем и користила су се сва решења, што светска, што наша, рекао је Курћубић.

Нагласио је да су нови модели униформи показали одличне резултате како у лабораторији, тако и на терену, као и да ће се наставити са праћењем трендова, како би сваки следећи модел униформе био још бољи.

Потпуковник Владимир Ушљебрка из Управе војне полиције истиче да се нова униформа намењена припадницима Војне полиције М-19, састоји од 28 делова и да, такође, има четири варијанте, у зависности од врсте и услова задатака.

Униформа М-19 намењена је за извршавање свих војно-полицијских задатака који произлазе из законом дефинисаних послова војне полиције. Ова униформа има укупно 28 делова у комплету и намењена је за рад у свим земљишним и временским условима. Овде имамо представљене четири варијанте једне исте униформе - три су неборбене и једна је борбена варијанта, прецизирао је потпуковник Ушљебрка.

Објаснио је им да неборбене варијанте униформе подразумевају моделе за летњи, зимски и прелазни период, а да се борбена варијанта комбинује са комплетом заштитне опреме и оружја.

Данашњој презентацију нових униформи присуствовали су чланови колегијума министра одбране и начелника Генералштаба Војске Србије.

EUR/RSD 117.5704
Најновије вести