Предраг Вулетић уручио уговоре представницима локалних самоуправа за унапређење положаја Рома

Покрајински секретар за социјалну политику, демографију и равноправност полова Предраг Вулетић са представницима локалних самоуправа у АП Војводини закључио је уговоре о додели бесповратних средстава градовима и општинама с територије Војводине за програме унапређења положаја Рома.
ugovori
Фото: Покрајинска влада

На конкурсима овог секретаријата, корисници који су остварили право на ова средства намениће их за финансирање израде локалних акционих планова и њихову реализацију за унапређење положаја Рома у области становања. Укупна вредност уговора за реализацију ових активности је 3.000.000 динара. За уговоре намењене финансирању ангажовања координатора за ромска питања, Секретаријат је издвојио 1.200.000 динара.

„И ове године смо расписали јавне конкурсе намењене локалним самоуправама за суфинансирање ангажовања координатора за ромска питања за пет општина у изосу од 1.200.000 динара, и за реализацију локалних акционих планова за унапређење положаја Рома у области становања, од 3.000.000 динара, за седам градова и општина“, истакао је покарајински секретар Вулетић.

„Сви знамао проблеме с којима се суочава ромска популација, а који су најчешће остављени локалним самоуправама да их процене и да нађу решење. Ангажовањем координатора покушавамо да направимо контакт и посредујемо између припадника ромске популације и органа управе. То нам је пре свега и циљ и уназад неколико година од када и подржавамо овакав вид програма за унапређење положаја Рома“, рекао је Вулетић.

Ове године ће, како је навео, бити ангажованао пет координатора у општинама Вршац, Сента, Бачка Паланка, Рума и Нови Бечеј.

По Вулетићевим речима, један од најчешћих проблема ромеске популације је стамбено питање.

„Суфинасирањем локланих самоуправа омогућује се ефикасније решавање ових и сличних пороблема. У зависности од улагања самих локалних самоуправа учешће Секретаријата износи од 100.000 до 800.000 динара. Општине и градови који су аплицирали и добили средства јесу Бачки Петровац, Сента, Сремски Карловци, Бачка Паланка, Панчево, Кикинда и град Суботица“, рекао је покрајински секретар за социјалну политику, демографију и равноправност полова Предраг Вулетић.

Фото: Покрајинска влада

Како је истакла покрајинска посланица Јелана Јовановић, захаваљујући се Покрајинској влади и Секретаријату на оваквим видовима подршке програмима за унапређења положаја Рома у Војводини, то представља прави пример одговорног односа свих нивоа власти према ромској заједници, а посебно према активном решавању проблема с којима Роми живе већ деценијама.

„Одлука Покрајинског секретаријата за социјалну политику, демографију и равноправност полова, да и ове године планира и издвоји средства за ове намене, а посебно резулатати прошлогодишњих активности за које је опредељено 4.200.000 динара, када су у пет општина, поред већ 14 у којима координатори већ постоје, успешно реализовани послови координатора за ромска питања и у Бачу, Ковачици, Малом Иђошу, Кањижи и Зрењанину, наишла је на добар одзив заинтересованих локалних управа. Такође, ефекти прошлогодишњег улагања у релизацији локалних акционих планова за становање Рома у општинама Оџаци, Вршац, Бачка Паланка и граду Сомбору, показали су нам да су одлуке Секретаријата и секератара Вулетића у значајној мери допринели квалитетнијем животу ромске заједнице у Војводини.“

По речима Јелене Јовановић, такво стратешко опредељење за дугорочну и систематичну подршку реализацији програма који за циљ имају унапређивање положаја Рома у Војводини, даје уверење да ће и у овој години управо опредељен новац за предложене и најбоље оцењене пројекте на конкурсу Секретаријата, на прави начин допринети решавању проблема Рома у области становања као примарној потреби сваког грађанина.

„Захваљујући томе, стичу се предуслови за решавање и других проблема: од образовања до здравствене заштите, као примарних потреба ромске заједнице, уз увереност да подршка стиже на права места и за реалне потребе, а све за дугорочну добробит ромске заједнице“, истакла је Јелена Јовановић.

В. Црњански

EUR/RSD 117.9511
Најновије вести