Повишица пензионерима можда може бити и већа наредне године

Почетком наредног месеца више од 1,7 милиона пензионера у Србији добиће једнократну помоћ од 3.000 динара.
Penzioneri/Dnevnik
Фото: Dnevnik.rs

Прошле године у новембру добили су једнократну помоћ од 5.000 динара, али тог месеца лане није било повећања пензија, као што је овог. Наиме, у новембру су – за октобарска примања – пензије повећане између 8,2 и 13 одсто, а исто повећање важи и од наредне године.

У буyет Србије за наредну годину урачунате су дотације од 35 милијарди динара за редовну исплату већих пензија. Остатак новца обезбеђује Фонд ПИО, а поменутих 35 милијарди динара је износ који држава дотира да би увећане пензије биле редовно исплаћиване. Тренутно је за наредну годину планиран толики износ, а уколико економски резултати буду добри, пензионери могу и у 2019. рачунати, како на повећање, тако и на једнократну помоћ. Помиње се да ће наредне године пензионери добити чак две једнократне помоћи од по 7.000 динара, али званичне потврде о томе нема из једноставног разлога што је рано о томе говорити пошто се не може унапред знати каква ће финансијска година бити 2019.

Министар финансија Синиша Мали уверен је у то да ће се добри економски резултати наставити и наредне године и да ће бити простора да се пензије повећају. Тим пре, што је измењени Закон о ПИО укинуо досадашњу формулу обрачуна пензија која је предвиђала да се оне усклађују 1. априла и 1. октобра с трошковима живота. По новим правилима, Влада Србије је та која процењује да ли су се створили услови за повећање пензија, и када, за колико и коме би оне могле бити повећане.

Дакле, пензије ће сигурно догодине бити веће од осам до 13 процената, односно наставиће се повећање које је већ примењивано у новембру и децембру. Пензионери се надају да ће, и поред тога добити који проценат веће чекове, док економисти тврде да све зависи од привредне активности у Србији и да је тешко унапред предвидети шта ће се тачно догађати. Тако економиста Иван Николић очекује да ће се Влада и наредне године понашати умерено конзервативно и штедљиво као и претходних година.

– Тако да, ако привредна активност буде дозволила, свакако ће врло радо још једном кориговати плате и пензије навише – сматра Николић.

Фискални савет Србије је недавно оценио да нема простора да се, након овогодишњег повећања које ће се примењивати и током целе 2019, пензије и догодине повећавају. Оно у чему се ФШ слаже с државном економијом је да је одлука да се укине Закон о привременом смањењу пензија, који је донео умањење пензија онима чије су принадлежности октобра 2014. биле веће од 25.000 месечно, добра. Економиста Милојко Арсић мисли да не би требало већ сада правити рачуницу о повећању плата и пензија наредне године, него да би ваљало размишљати дугорочније.

– Не да повећавамо додатно плате и пензије, које ионако расту брже него у приватном сектору, брже од БДП-а, већ би требало размислити о томе да ли можемо урадити нешто да створимо услове да привреда расте брже и у наредни годинама, а самим тим да се настави одржив раст плата и пензија и у 2019, 2020. и 2021. и наредним годинама – оценио је Арсић.

Пензионери пак од државе очекују да води рачуна о њима, а пре свега да се што пре установи формула по којој ће се пензије сваке године усклађивати. Они траже да им пензије не зависе ни од чије процене и одлуке, већ да сами унапред могу израчунати шта их чека догодине, а уколико новца којим случајем у државној каси буде више, верују да их држава неће заборавити и да ће додатно повећати примања најстаријих.       

Љубинка Малешевић

EUR/RSD 117.5133
Најновије вести