Повереник: Подаци о оболелима не смеју да угрозе приватност

У саопштењу достављеном медијима, Повереник наводи да правовремено и тачно информисање јавности извесно може допринети смањењу узнемирености грађана и спречавању настанка панике.
Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti, Milan Marinović  Foto: Tanjug/video
Фото: Tanjug

БЕОГРАД: Повереник за информације од јавног значаја и заштиту података о личности, Милан Мариновић, апеловао је данас на све органе јавне власти да поступају по захтевима који су у вези са спречавањем ширења корона вируса и заштитом здравља становништва и да проактивно делују и објављују што већи број информација.

У саопштењу достављеном медијима, Повереник наводи да правовремено и тачно информисање јавности извесно може допринети смањењу узнемирености грађана и спречавању настанка панике.

Такође, Повереник је нагласио да је приликом објављивања информација о оболелим лицима и потенцијално зараженим лицима потребно водити рачуна о томе да се тиме не повређује приватност тих лица и не открива њихов идентитет.

Додаје да се може објави само минимум оних података који је неопходан у циљу заштите јавног здравља и смањења броја оболелих, јер, каже, објављивање бројних информација о оболелим грађанима, поред нарушеног здравља, угрожава и њихову приватност и достојанство.

Повереник је истакао и да у ситуацији проглашеног ванредног стања, право на слободан приступ информацијама од јавног значаја није суспендовано, али да остварење овог права треба прилагодити новонасталим околностима

Такође, поводом одлуке о увођењу ванредног стања, Повереник је упутио апел грађанима Србије да се понашају у свему у складу са мерама Владе Србије.

Мариновић је и поздравио доношење Уредбе о примени рокова у управним поступцима за време ванредног стања.

Осим тога, Повереник је оштро осудио појаву лажних вести и тим поводом изразио забринутост и упозорио грађане, посебно старије, да не наседају на разне "понуде за помоћ" и да не дају своје податке о личности непознатим лицима и без икаквог основа, како не би дошли у ситуацију да због тога претрпе штетне последице.

Мариновић је и поздравио саопштење председавајуће Комитета Конвенције 108 Алесандре Перући и Комесара за заштиту података Савета Европе Жан-Филип Волтера, у ком су изнели став о заштити података о личности за време трајања пандемије Ковид-19.

У том саопштењу се истиче да због примене одређених мера за време пандемије Ковид-19, државе морају да обрате пажњу на то колико те мере представљају претњу по демократију, владавину права и поштовање људских права, укључујући и права на приватност и заштиту података о личности.

EUR/RSD 117.5751
Најновије вести