Потписан протокол о сарадњи у области здравства Војводине и Мађарске

Покрајинска влада и Министарство људских ресурса Мађарске потписали су јуче у Сегедину Протокол о сарадњи у области здравства. Републике Србија и Мађарска већ су озваничиле своју сарадњу, а сада се томе прикључила и Аутономна покрајина Војводина.
Potpisan protokol o saradnji u oblasti zdravstva Vojvodine i Mađarske Foto: Pokrajinska vlada
Фото: Потписан протокол о сарадњи у области здравства Војводине и Мађарске Фото: Покрајинска влада  

Након интензивних састанака представници две земље формално су потврдили будућу сарадњу у реализацији и решавању обостраних изазова у лечењу онколошких болести, хируршких процедура, кардиоваскуларних обољења, размени исустава у области донирања и трансплантације органа, као и ретких болести.

Протокол је у име Покрајинске владе потписао покрајински секретар за здравство професор др Зоран Гојковић и нагласио да овај документ предвиђа и размену најбоље праксе и информација у вези са законодавством, стратегијама, програмима, плановима националних и регионалних власти у области унапређивања примарне неге, а посебан аспект будуће сарадње биће међусобна размена искустава доктора и специјалиста Мађарске и АП Војводине.

Председник Скупштине Војводине Иштван Пастор такође је присуствовао потписивању протокола, а дао је и велики допринос унапређењу односа АП Војводине и Мађарске, као и зближавању два народа. Потписивању су присуствовали и представници више здравствених и научних институција обе стране, на челу са ректорима универзитета у Новом Саду и Сегедину.

Љ. П. 

EUR/RSD 117.5101
Најновије вести