Пошумљавање најефикаснија мера против климатских промена

ХЕЛСИНКИ: Пошумљавање је најефикаснија и најјефтинија мера у борби против климатских промена, поручио је министар заштите животне средине Горан Триван на неформалном састанку министара заштите животне средине ЕУ и држава кандидата у Хелсинкију, посвећеном климатским променама.
suma rhadzic
Фото: Дневник (Р. Хаџић)

Триван је навео да климатске промене дезавуишу досадашње напоре у борби против те планетарне претње и додао да је невремен које се догодило у Грчкој прави доказ да је то проблем на који све земље морају озбиљно да одговоримо и заједничким акцијама допринесу остваривању договорених циљева.

Он је нагласио да Србија на националном нивоу, али и у оквиру међународне сарадње, примењује пошумљавање као најбољи начин борбе против климатских промена, саопштило је министарство.

Ефекти климатских промена одражавају се у свим социјалноекономским сегментима и на свим меридијанима, због чега се морају без одлагања појачавати напори у оквиру координисане заједничке међународне акције, закључио је Триван.

Он је нагласио и да је Србија припремила нацрт закона о климатским променама и Стратегију борбе против климатских промена са акционим планом, који ће ускоро бити усвојени, и све секторске политике подвести у оквире шире климатске акције.

На маргинама састанка, Триван имао је сусрете са европским комесаром за животну средину Кармином Велеом, европским комесаром за климатске акције и енергетику Мигуелом Ариасем Кањетеом, и другим европским и регионалним званичницима.

У разговору са министарком животне средине и климатских промена Републике Финске, Кристом Миконен, размењена су мишљења и ставови о актуелним питањима заштите животне средине и изражена обострана спремност за договоре о будућој сарадњи Србије и Републике Финске у области заштите животне средине.

Министри заштите животне средине/климе земаља ЕУ и држава кандидата за чланство у ЕУ на састанку разматрали су наредне заједничке кораке у вези најзначајнијих питања у области заштите животне средине, а у контексту последица климатских промена, глобалног оквира за заштиту биолошке разноврсности, као и о могућностима развоја циркуларне економије, као ефикасном средству за постизање циљева одрживог развоја.

EUR/RSD 117.4966
Најновије вести