После три деценије планина Јелица поново добија скијалиште

ЧАЧАК: Побрђа Јелице ускоро би могла поново да постану рај за скијаше из Чачка, Драгачева и Пожеге, јер ће падина Велике ливаде, која се налази на 650 метара надморске висине, одлуком Градске управе за урбанизам у Чачку бити претворена у ски стазу.
j
Фото: Youtube Printscreen

Како наводи агенција РИНА, иницијативу за њену изградњу покренуо је председник МЗ Риђаге Ненад Милошевић са својим комшијама, јер, како кажу, желе да се скијалиште које је затворено пре 30 година врати и да, као некада, на том месту прве кораке на скијама уче школарци из чачанских школа, али и да се покрене туризам.

"Од родитеља сам често слушао приче како је скијалиште увек било пуно. Није било потребе да иду на Златибор или Копаоник. Почетком деведесетих оно је затворено и сећам се да сам као шестогодишњак пролазио поред ски-лифта, чији делови су након затварања покрадени и питао се како је то било некад", испричао је за РИНУ Милошевић.

Каже да је са својим комшијама покренуо акцију и након неколико година добили су одобрење од градских власти да некадашње скијалиште поново оживи.

Ски стаза биће дугачка око 370 метара, биће смештена на тромеђи села Риђага, Придворице и Ртара, а управно на том месту је утврђено да се снег најдуже задржава.

"Из Хидрометеролошког завода добили смо извештај у ком је записана висина снежног покривача у претходних 10 година. На тој падини снег се дуже задржава него у осталим деловима, тако да је наша иницијатива потпуно оправдана и ово место може бити од изузетног туристичког, али и едукативног значаја за Чачак", каже Милошевић.

Будуће скијалиште од локалног пута биће удаљено осам километара, а планирано је да буду изграђени и пропратни садржаји који ће додатно привући посетиоце управо на ту локацију.

Помоћник градоначелника Чачка Милан Бојовић каже да ће најпре бити потребно извршити експропријацију земљишта и спровести поступак јавне набавке за израду Плана детаљне регулације.

"Скијалиште у Риђагама ће бити под ингеренцијама СЦ ''Младост'', а након ски стазе биће оформљено и санкалиште за најмлађе. Чачак нема ски стазу, зато ће реализација овог пројекта бити од великог значаја за све суграђане", истакао је Бојовић.

За комплетно уређење и опремање ски стазе, према проценама, биће издвојено око 10 милиона динара.

EUR/RSD 117.3378
Најновије вести