Поповић на Форуму о вештачкој интелигенцији  у Хелсинкију

ХЕЛСИНКИ:  У Хелсинкију је данас отворен Форум о вештачкој интелигенцији на коме су европски комесари, министри из земаља чланица ЕУ, стручњаци из области технологија и вештачке интелигенције размењивали искуства из ове области.
Ministar Nenad Popović učestvuje na Forumu o veštačkoj inteligenciji  Foto: Tanjug
Фото: Tanjug

Отварајући форум, на коме учествује и српски министар за иновације и технолошки развој Ненад Поповић, европска комесарка Марија Габријели рекла је да је потребно направити платформу на којој ће се разговарати о вештачкој интелигенцији у свим областима друштва.

"Морамо да поделимо европску визију о вештачкој интелигенцији. Дигитализација је свуда око нас и ово је само почетак нове технолошке револуције. Морамо да се договоримо како ћемо је обликовати и развијати у складу са европским вредностима и станардима, а уз повластице за грађане и привреду", рекла је Габријели.

Према њеним речима, Европа има добре истраживаче и научнике у индустријском и свим секторима, због чега мора да нађе начине да их задржи у Европи.Фински министар економије Мика Линтила рекао је да је вештачка интелигенција кључни фактор и потенцијал за економски раст, као и да развој и имплементација Стратегије вештачке интелигенције захтева заједничко деловање на европском нивоу.

"Вештачка интелигенција се убрзано развија и о њој треба разговарати. Она је део наших живота и немогуће је замислити живот без ње", рекао је фински министар.Српски министар за иновације и технолошки развој Ненад Поповић учествовао је на панелу "Да ли су европским владама потребна министарства за вештачку интелигенцију"?, где је истакао важност усклађивања Националне стратегије за развој и вештачку интелигенцију са стратегијама других европских држава.

Поповић је навео да је на панелу, који је био затворен за медије, рекао да је битно упоредно са вештачком интелигенцијом развијати и образовање и нове послове."Свака земља има различит економски и индустријски потенцијал и треба да се поставе приоритети - индустрија, пољопривреда, образовање, одбрамбена индустрија. Све то треба да доведе до нових радних места, јаче економије и веће сарадње са другим земљама, јер је синергија оно што је најважније за боље резултате", рекао је Поповић.

У оквиру форума одржавају се бројне радионице и панели на којима учесници размењују искуства о развоју, алгоритамској транспарентноати, истраживањима и улози цивилног сектора, као и о поштовању етичких вредности како од стане министарстава која покривају ову област, тако и од стране пословне заједнице.

На форуму су учествовали представници 22 земље ЕУ и околних региона, а организовали су га финско Министарство економских послова и запошљавања и Европска комисија.

EUR/RSD 117.5810
Најновије вести