Попис ће показати колико нас има, већ јасно испод 7 милиона

БЕОГРАД: Према процени Завода за статистику у Србији живи мање од 7 милиона становника и то је најмање у новијој историји, а узроци за то су негативан природни прираштај и исељавање становништва, а министарка задужена за демографију и популациону политику Славица Ђукић Дејановић каже да ће број становника у Србији и популационе трендове најбоље показати попис становништва у априлу 2021. године.
Popis stanovnistva/jutjub
Фото: Youtube Printscreen

Она очекује да ће се показати да Србија има мање становника али сматра да ће подаци бити од користи.

С оргромним нестрпљењем очекујемо нови попис, јер ће нам дати реалне анализе, па ће нам планови за популациону политику, за миграције, образовање у појединим срединама, али и земље у целини, бити адекватни. Мислим да ће сегменти миграције и образовања бити врло битни, истакла је Ђукић Дејановић.

Подаци кажу да се у десетогодишњем просеку у Србији рађа 66.000 беба, а умире више од 100.000 људи, што је 36.000 људи мање годишње, наводи е демограф Даница Шантић.

Највећи број беба рођених у том периоду био око 70.000, а последње године за коју располажемо податке, било је 64.000 рођених беба. Постоји одређени тренд раста броја деце, али то нису велики износи - око 100, 200 беба више, али су изузетно значајни, рекла је Шантић.

Србији је потребно више новорођенчади да би се одржала проста репродукција.

Ниво фертилитета у неком теоријском смислу увек се узима број од 2,1 који је неопходан за просту замену генерација, да би број становника остао исти. У Србији је тај број далеко испод тог нивоа, свега 1,4 одсто. То нам говори да смо ми нажалост далеко од потребног броја и да треба радити на промоцији рађања и на подизању свести да би свака породица у Србији требала да има бар троје деце, навела је Шантић.

Старосна структура Србије тренутно изгледа тако да је просечна старост око 43 године, према речима Шантићеве.

Однос старих и младих изгледа тако да је сваки пети становник Србије старији од 65 година, док младих има око 14 процената и према том показатељу Србија је једна од најстаријих држава у свету, јер је просечна старост 43 године. Старосна структура је основни разлог толиког броја умирања, истакла је Шантић Танјугу.

Према њеним речима, овакви подаци треба да нас упожоре и да се са тим статистичким подацима отварају нова питања и проблеми.

На број становника у Србији утиче исељавање и како каже Шантић, не постоје подаци о томе колико се становника исели из Србије годишње.

Углавном се користе процене међународних организација. Званична статистичка организација Европске уније Еуростат каже да Србију годишње напусти око 50.000 људи. ОЕЦД је изнео податке да је од почетка века исељено око 650.000 људи и то су све алармантне бројке, истакла је Шантић.

EUR/RSD 117.5559
Најновије вести