Половином септембра одлука о швајцарском моделу за пензије

БЕОГРАД: Одлука о томе да ли ће пензије бити повећаване по тзв. швајцарском моделу биће донета половином септембра, изјавио је данас министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Србије Зоран Ђорђевић.
Penzioneri Foto: Dnevnik.rs
Фото: Пензионери Фото: Дневник.рс

"Постоје размишљања да се у закону дефинише формула и за сада постоји предлог да то буде по швајцарском моделу. Видећемо шта тај модел тачно подразумева", рекао је Ђорђевић одговарајући на питања новинара у Влади Србије у Београду.

Додао је да би, када би се сада тај модел применио, пензионери добили више у односу на инфлацију, односно то повећцање би било изнад повећања цена на мало, а чму влада тежи пошто је циљ да пензије буду не само номинално већ и реално повећане.

"Тај модел захтева измену Закона о ПИО, тако да видећемо. Већ 15. спетембра или после тога саопштићемо какву смо одлуку донели", додао је Ђорђевић.

Швајцарски модел би значио да ће пензије за укупно 1,7 милиона пензионера у Србији расти по моделу који подразумева усклађивање са 50 одсто инфлације и 50 одсто раста просечне зараде.

Ђорђевић је нагласио да пензионери заслужују да њихов материјални положај буде бољи и да ће свакако имати повећање веће од 3,5 или четири одсто, колико износи раст трошкова живота.

"Ако погледате од 2000. до 2012, пензије су биле повећаване на бази задуживања и нису биле реално повећаване. Причало се да се повећавају пензије 10 одсто, а инфлација и кретање цена на мало је била неких 20 одсто. Ако је сада кретање инфлације и цена на мало и трошкова живота рецимо четири или 3,5 одсто, ми желимо да то буде више од тога, да пензионери реално осете да имају повећање пензија", нагласио је Ђорђевић.

EUR/RSD 117.5953
Најновије вести