Покретни мамограф открио рак дојке код пет жена у шидским селима

Код пет жена откривен је малигни рак дојке, а код четири је утврђено да имају бенигни тумор, показала су снимања на покретном мамографу у два села шидске општине, Вишњићево и Адашевци, где је била прва станица покретног мамографа.
д
Фото: Дневник/Радивој Хаџић

Помоћница у Покрајинском секретаријату за здравство др Снежана Бојанић каже да се мамограф сада преселио у општину Пећинци, село Шимановци, те да и овде очекују добар одзив жена на превентивне прегледе.

- У Вишњићеву и Адашевцима су се прегледале 604 жене и мамограф је у овим селима био пет недеља, односно 25 радних дана. Откривен је малигни тумор дојке код четири жене, за једну жену још нису готови налази, али је тумор суспектан, а код четири жене је пронађен бенигни тумор. Најмлађа жена код које је откривен карцином има 42, а најстарија 70 година. То је велики број новооткривених тумора, јер су у питању свега два села, а ниједна од тих жена није ни сумњала на болест, нити је нешто напипала. Једна жена је већ оперисана, а друга се припрема за интервенцију - открива за “Дневник” др Бојанић.

Према њеним речима, било је заиста велико интересовање за ове прегледе и показало се да је акција успешна. Наиме, циљ је да мамограф стигне до жена у сеоским срединама, јер је њима ово снимање теже доступно, као и да се болест открије у раној фази, док је тумор мањи од једног центиметра, када су боље прогнозе лечења.

Фото: Дневник/Радивој Хаџић

Мамограф је сада у селу Шимановци, где је постављен 9. августа и др Бојанић истиче да су били попуњени термини за прве две недеље и пре него што је дошао апарат, а почело је пријављивање и за трећу седмицу.

- Након општине Пећинци, мамограф се сели у општину Оyаци, у Бачки Брестовац. План нам је био да до краја године прегледамо око 2.500 жена из 11 општина, али највероватније је да ћемо тај број премашити - навела је др Бојанић и напоменула како ће акција бити настављена и идуће године.

Покретни мамограф је коштао 25 милиона динара и новац за његову куповину обезбеђен је из покрајинског буyета, а акције снимања почеле су 1. јула. Мамограф је у комбију, који се увек налази испред амбуланте локалног дома здравља, где се жене пријављују за мамографију, попуњавају упитник и потписују сагласност. Снимци се интернетом шаљу у Центар за радиологију Клиничког центра Војводине, где тим од троје радиолога чита налазе и то сваки налаз, независно један од другог, гледа двоје радиолога.

Пре доласка покретног мамографа у сваком селу ће бити одржано предавање, како би се женама објаснио значај овог снимања. Др Бојанић каже како је према подацима здравствених установа за 2016. и 2017. годину на организовани скрининг у Војводини дошло укупно 12.000 жена, а на опортуни скрининг њих око 5.000.

- У Војводини има око 289.000 жена које би по годинама требало да ураде мамографију, а на основу ових података видимо да је свега њих од седам до осам одсто урадило овај преглед. Од укупног броја жена које су урадиле мамографију, свега њих 30 одсто су са села, а и то у случајевима када посумњају на нешто или напипају промену. У Војводини има око 100.000 жена које немају адекватан начин да дођу до мамографије и зато и идемо у општине које немају мамограф - објашњава др Бојанић и додаје како је организовани скрининг онај који се ради у оквиру Националног програма где позив за снимање добијају жене које имају од 50 до 69 година, а опортуни је онај када жена дође сама на преглед или је пак лекар упути на снимање.

Фото: Дневник/Радивој Хаџић

Организовани скрининг се ради само у осам установа у Војводини које позивају жена на прегледе и то у Новом Саду, Сремској Митровици, Сомбору, Суботици, Зрењанину, Сенти, Панчеву и Руми, а др Бојанић напомиње да Врбас, Вршац и Кикинда нису у Националном скринингу. У осталим војвођанским здравственим установама ради се опортуни скрининг и ту је урађено 5.000 прегледа.

Према њеним речима, од 45 општина у Војводини, 15 општина нема мамограф, а четири општине имају овај апарат, али немају радиолога. У десетак општина имају само једног радиолога који ради и ултразвучна и рендген снимања, те не стиже да ради и мамографије, или може да уради једну до две дневно.

- Патронажне службе локалних домова здравља треба да мотивишу жене да дођу на предавање, која ће бити организовано у сваком селу. Важно је да се разбију предрасуде и страхови и од прегледа и од налаза - наводи др Бојанић.

Љубица Петровић

 

EUR/RSD 117.5959
Најновије вести