Покренута капитална инвестиција доградње Клиничког центра Војводине

Припремни радови за изградњу ламела Б и Ц Клиничког центра Војводине у Новом Саду су почели, сазнаје „Дневник”. Како смо се уверили, постављене су заштитне ограде око обе ламеле, а багери су почели да раскрчују простор око ламела и да га чисте.
1
Фото: Dnevnik.rs

Уговор о изградњи и реконструкцији Клиничког центра Војводине постписали су крајем новембра министар здравља Златибор Лончар и извршни директор Конзорцијума „ГХ холдинг” Грегор Јернејц. Како је „Дневник” раније писао, радови обухватају реконструкцију и доградњу ламела Б и Ц Ургентно-дијагностичког центра, површине више од 33.000 квадратних метара, доградњу топле везе с постојећим клиникама у склопу КЦВ-а, као и техничких блокова са саобраћајницама и паркинзима.

Када је потписан уговор, покрајински секретар за здравство професор др Зоран Гојковић рекао је за „Дневник” да се објекат ради након три деценије и да то на неки начин представља нови почетак и фактички нову будућност војвођанског здравства.

– Изградњом новог дела КЦВ-а, односно Б и Ц ламеле, Војводина добија 33.000 квадратних метара новог простора, најсавременијег, по свим европским и светским стандардима, у којима ће бити нових 348 кревета, нове интензивне неге, 16 нових сала, комплетан дијагностички, радиографски и лабораторијски центар, сви објекти који прате тако велики инфраструктурни пројекат, везан за енергетска постројења, за паркинг-места, повезивање с Ургентним центром и осталим објектима, с новим запосленима у Универзитетском клиничком центру Војводине, и то је нешто што треба да нам буде на понос, свим нашим грађанима, не само Војводине него и Србије, јер је познато да војвођанско здравство и војвођанска медицина не води рачуна и бригу само о грађанима Војводине него целе Србије – казао је том приликом др Гојковић. У приземљу ће се налазити комплетна дијагностика, одељење за стерилизацију, лабораторија и нуклеарна медицина

Објекат ће имати директну везу са Поликлиником и Клиником за интерне болести, као и са Ламелом А у којој је Ургентни центар

Фото: Dnevnik.rs

По његовим речима, уговором је предвиђено да је извођаче дужан да у следећих 30 до 45 дана након потписивања уговора и протокола о сарадњи уђе у посао и започне радове. По динамици и уговору, рок за завршетак радова је 29 месеци, а укупна вредност грађевинских инфраструктурних радова је 28,5 милиона евра.

– То ће пружити огроман искорак у лечењу свих грађана, првенствено у квалитетном, софистицираном и напредном лечењу свих оних којима ће помоћ бити неопходна, уз најсавременије услове, а сви запослени у том објекту ће имати најквалитетније услове за рад – истакао је тада др Гојковић.

Вредност грађевинских радова је 28, 5 милиона евра, а финансира их Европска инвестициона банка

Директорка Клиничког центра Војводине професорка др Едита Стокић изјавила је након потписивања уговора прошлог месеца, да ће радови, између осталог, обухватити и изградњу директне топле везе која ће спајати део новог објекта с Поликлиником и сада реновираном Клиником за интерне болести. Истовремено, ти радови обухватиће и изградњу једног техничког блока и пројекат се завршава спољашњим уређењем, слободних површина, паркинга, тротоара и озелењавањем површина.

Уговор о изградњи и реконструкцији Клиничког центра Војводине постписали су крајем новембра министар здравља Златибор Лончар и извршни директор КонзорцијумаГХ холдингГрегор Јернејц.

– Тим радовима у новоизграђеном Клиничком центру Војводине биће обезбеђен и нови постељни фонд, који ће обухватити не само регуларне болесничке кревете него и оне за интензивну у полуинтензивну негу. Изражавам велико задовољство што ће ови бетонски обриси у кругу КЦВ-а почети да добијају све оне потребне услове да прерасту у један од најмодернијих ургентно-дијагностичких центара, што не само да ће обезбедити добре услове рада за све запослене у КЦВ-у, модерну опрему, како за дијагностику, тако и за спровођење дијагностичких и терапијских процедура, него истовремено и боље услове лечења пацијента, што нам је и крајњи циљ. Истовремено, осим тих болничких капацитета у постељном фонду, морам да истакнем да се планира и изградња 16 операционих сала. Са свим тим се види колики ће бити значај новог дела – поручила је тада др Стокић, и напоменула да изградња ламела Б и Ц неће утицати на рад клиника у Клиничком центру Војводине.


Нових 16 операционих сала

У склопу ламела Б и Ц биће хируршки блок са 16 операционих сала, јединице интензивне и полуинтензивне неге и стационар с укупно 348 кревета. Објекат ће имати директну везу са Поликлиником и Клиником за интерне болести, као и са Ламелом А у којој је Ургентни центар.  Главни пројекат завршен је 2015. године, а грађевинска дозвола добијена октобра 2016. године.


У приземљу ће се налазити комплетна дијагностика, одељење за стерилизацију, лабораторија и нуклеарна медицина

За извођача радова на тендеру је изабран Конзорцијум „ГХ холдинга” из Љубљане и „Делта инжењеринга” из Београда. Извођач има рок од 30 дана да крене с припремним радовима, а рок за завршетак радова је 29 месеци од потписивања уговора између инвеститора и извођача радова.

Љ. Петровић

Фото: Љ. Петровић

NV
25.12.2020 • 07:48
Kona no!!!Nemogu da verujem???Zdravstveni radnik sam u penziji vec jedanajst godina,secam se dana kada nam je receno da dodjemo u amfiteatar medicinskim fakulteta da nam predict projekat I plan Novog klinickog centra.To je bilo daleke 1975 godine na samnom pocetku mog radnog staza,sta reci?Klinickog center ni do danas Nije zavrsen,e da vidimo,a nadam se da cu doziveti da nude zavrsen!!!
EUR/RSD 117.5685
Најновије вести