Подршка расељеним породицама за повратак на Косово

БЕОГРАД: Четрдесет породица расељених из Пећи и Приштине добило је подршку за повратак на Косово у оквиру пете фазе пројекта ”Повратак и реинтеграција на Косову” који финансирају Канцеларије Европске уније на Косову и Министарство за заједнице и повратак, а имплементира Међународна организација за миграције (ИОМ).
1
Фото: Танјуг/Јадранка Илић

На састанку у Београду, којем је присуствовао и директор Канцеларије за КиМ Петар Петковић министар за заједнице и повратак Горан Ракић је породицама саопштио да имају апсолутну подршку министарства које води да се након више од две деценије врате у места у којима су живели и да је ово уједно и позив свим расељенима за повратак.

”Верујем да је ово велики дан и за породице, али и за нас јер једино на овај начин можемо да померимо ствари напред када је реч о повратку, који је већ дуже у стагнацији. Искреном вољом оних који желе да се врате у своје домове и координацијом и подршком свих нас ове породице ће на Косово бити враћене. У наредном периоду ћемо још интензивније радити да број повратничких породица буде већи", рекао је Ракић.

Петковић је рекао да му је задовољство што је данас имао прилику да чује расељене са Косова.

“Знам да су вам срце и душа тамо где сте рођени, где год да се човек снађе и пронађе, од родног места не може да оде. Зато смо као Канцеларија ту да вам помогнемо да ваш повратак буде одржив и то чинимо и чинићемо у будућности. Имамо бројне програме за повратнике кроз помоћ у грађевинском материјалу, финансијску повратничку помоћ, сетвени и пољопривредни материјал за повратнике, бесплатну правну помоћ", рекао је Петковић.

Чланови породица расељених рекли су да никада нису одустали од намере да се врате на Косово и да је пружена рука у тој намери велика ствар за њих.

У међувремену представници Министарства за заједнице и повратак заједно са представницима Међународне организације за миграције обилазе Лазаревац, Чачак, Смедерево, Лапово, Ниш, Александровац и Пирот и разговарају са потенцијалним повратничким породицама о реализацији повратка.

EUR/RSD 117.3664
Најновије вести