Поднели кривичну пријава против Миломира Марића

БЕОГРАД: Фондација "Славко Ћурувија" и медијска удружења упутили су данас Вишем јавном тужилаштву у Београду кривичну пријаву против главног уредника телевизије Хепи Миломира Марића због изазивања националне, расне и верске мржење и нетрпељивости и повереде угледа због расне, верске, националне и друге припадности.
milomir maric
Фото: Youtube Printscreen

Кривичну пријаву су са Фондацијом поднели Независно удружење новинара Србије, Независно друштво новинара Војводине и Асоцијација онлајн медија.

У заједничком саопштењу се наводи да Више јавно тужилаштво још није обавестило јавност о покретању и току евентуалног поступка, када је реч о Марићевом вређању професора Филозофског факултета Данијела Синанија у јутарњем програму телевизије Хепи.

У соапштењу се подсећа да је поступак против Марића најавило и Регулаторно тело за електронске медије, али да Савет тог тела ни месец дана после спорне емисије није разматрао тај случај, "судећи према запсницима са седница Савета објављеним на сајту регулатора".

Наводи се да је пријава поднета са жељом да подсете Више јавно тужилаштво да има овлашћења да обезбеди дословну примену закона и да Кривични законик забрањује распиривање националне, расне и верске мржење и нетрпељивости.

Фондација "Славко Ћурувија" и медијске организације позвале су РЕМ да у најкраћем року разматри тај и остале прекршаје телевизије Хепи и да преузме одговорност за мере прописане Законом о електронским медијима и Правилником о заштити људских права у области пружања медијских услуга.

 

EUR/RSD 117.5880
Најновије вести