Почиње масовно пошумљавање Србије

НОВИ САД: Радна група Владе Србије за заштиту ваздуха усвојила је иницијативу Егзит фондације и еколошких организација окупљених под именом „Зелена Р:еволуција“ да се хитно отпочне масовна садња дрвећа у нашој земљи и да се пошумљеност Србије подигне са садашњих 28% на најмање 40% укупне површине Србије.
z
Фото: Promo

Влада је задужила Министарство за заштиту животне средине да, у сарадњи са организацијама које су поднели иницијативу, предузме неопходне кораке и припреми одговарајуће документе за даљу реализацију те иницијативе.

Аутори апела, међу којима су поред Егзит фондације још и Студентски парламент Шумарског факултета у Београду, Покрет горана Војводине, Супернатурал, Рецан фондација, те групе грађана Пријатељи шуме и Одбранимо шуме Фрушке горе, наводе и да су „истраживања показала да губитак шума појединачно узрокује повећање од чак 25% од укупног угљен-диоксида у атмосфери, што је више него сав саобраћај на планети Земљи“ и додају да је научно доказано да пошумљавање представља „најједноставнији и најефикаснији одговор за климатске промене и смањење глобалног загревања, јер је дрвеће најбољи природни пречишћивач ваздуха и апсорбер емисије угљен-диоксида“.

Аутори писма су нагласили и да се постављени циљ налази „изнад свих идеолошких, расних, националних, религиозних и политичких подела. Важнији је од сваког другог циља,  јер без њега других циљева на овом свету више неће бити“.

Егзит фондација недавно је добила подршку председнице Европске комисије Урсуле фон дер Лајен за акцију пошумљавања Фрушке горе у њеном отвореном писму у ком је заштита животне средине истакнута као највиши приоритет Европске уније.

EUR/RSD 117.5133
Најновије вести