Побољшање рада предузећа за особе са инвалидитетом

БЕОГРАД: У Београду су данас представљени нови услови за доделу средстава за побољшање услова рада предузећа за професионалну рехабилитацију и запошљавање особа са инвалидитетом у 2020. години, за шта ће Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања издвојити 250 милиона динара.
djordjevic, tanjug
Фото: Tanjug/T.Valič, arhiva

Како је саопштено из Министарства, министар Зоран Ðорђевић је у разговору с представницима предузећа за професионалну рехабилитацију и запошљавање особа са инвалидитетом рекао да се расписују два јавна позива за доделу средстава за побољшање услова рада тих предузећа и да годишњи буџет за ове намене износи 250 милиона динара, односно 125 милиона по јавном позиву.

Ðорђевић је навео да је приоритет Министарства да расподела средстава буде правична, да доприноси економском оснаживању предузећа и отварању нових радних места за особе са инвалидитетом и у складу са тим, почев од ИИ Јавног позива за 2019. годину, уведени су и нови критеријуми који утичу на ту расподелу.

"Средства се могу доделити само предузећима код којих приликом вршења инспекцијског надзора нису затечена лица на фактичком раду - раду на ''црно'', као и предузећима која у законским роковима измирују обавезе по основу пореза и доприноса за обавезно социјално осигурање", рекао је Ðорђевић.

Он је напоменуо и да је министарство Министарству финансија упутило предлог за повећање средстава за подршку предузећима за период 2021-2023. година у којем је предложено повећање годишњег буџета за 50 милиона.

Помоћница министра у Сектору за заштиту особа са инвалидитетом Биљана Барошевић навела је да у Србији послује 56 предузећа за професионалну рехабилитацију и запошљавање особа са инвалидитетом и да она запошљавају укупно 1.668 лица.

На данашњем састанку представљен је и извештај о инспекцијским надзорима у периоду од 27. јануара до 27. фебруара ове године у предузећима за професионалну рехабилитацију и запошљавање особа са инвалидитетом.

Према речима министра Ðорђевића, приоритетни циљ инспекцијских надзора нису казне, већ указивање на грешке и њихово уклањање, како би расподела средстава била правичнија.

EUR/RSD 117.5870
Најновије вести