Плата медицинске сестре 2012. до 29.000, a сада 50.000 динара

БЕОГРАД: Председник Александар Вучић рекао је данас да плата медицинске сестре 2012. године није прелазила 28.000 или 29.000 динара, да је сада око 50.000 динара и да ће се још повећавати, али и напоменуо да се тај новац не обезбеђује "из ћупа", већ тешким и озбиљним радом.
betanija sestre, dnevnik.rs
Фото: Dnevnik.rs

"Тих 50.000 је мало, али је много више у односу на 30.000, колико је било раније (у време претходне власти). Ја не могу из ћупа да вадим паре, већ само озбиљним и тешким радом можемо да обезбедимо напредак земље. Нема пара у ћупу, то могу тајкуни, попут Ðиласа и Мишковића и Шолака, али не за народ него за себе", рекао је Вучић на питање новинара колике су плате медицинским радницима.

На свечаности на којој су најбољим младим лекарима и матурантима средњих медицинских школа уручени уговори о раду, Вучић је рекао да су свим радницима запосленим у јавном сектору плате и номинално и реално порасле у претходним годинама.

Како је навео, плате запосленима у МУП и војсци су, у поређењу са платама пре смањења 2014. године, порасле за 26 одсто, у основном и средњем образовању 29,8 одсто, у вишем и високом образовању 18 одсто, истраживачима у институтима 17 одсто, у установама културе 22,3 одсто, судијама и тужиоцима 10,2, а запосленима у судовима и тужилаштвима 21,2.

Докторима медицине и стоматолозима плате су порасле за 29,6 одсто, медицинским и стоматолошким техничарима 37,9 одсто у односу на пре 2014. године, односно 53,2 одсто у односу на период после смањења плата 2014.

"Та плата је номинално за 38 одсто већа него пре 2014. године, значи око 28 до 30 одсто реално виша него што је била тада. Она је и даље мала, али мислим да ти људи добро виде правац у којем се креће Србија и знају да ћемо и следеће године да увећамо плате", рекао је Вучић.

Говорећи о приватном сектору, Вучић је рекао да је минималац био 15.700 динара 2012. године, а да је данас први пут преко 30.000, што је дупло више.

"Реално је преко 60, 70 одсто реално већи минималац", рекао је Вучић и додао да очекује да већ у јануару просечне плате буду 510, 515 евра, јер тада први пут ће бити исплаћени већи минималци.

"То је мало, недовољно, али је највише у нашој историји. Не кажем да сам срећан и задовољан, јер је потребно много више да бисте пристојно живели", рекао је Вучић.

Упитан да ли су те плате довољне да задрже медицинске раднике у Србији, као и да прокоментарише своју изјаву упућену немачком министру здравља Јенс Шпану да не долази у Србију, Вучић је објаснио да је Шпан добродошао у Србију, али и да му је рекао да не долази ако ће посетити нашу земљу само да би привукао медицинске раднике у Немачку.

"Мој посао је да сачувам и урадим све што могу да наши људи остану у нашој земљи, а то ћемо се изборити бољим платама, пензијама и условима", рекао је Вучић.

Додао је да се 20 сестара вратило у Клинички центар у Београду из приватног сектора и иностранства, зато што виде у ком правцу иде земља.

Вучић је рекао и да ће Србија на крају године бити у првих десет европских земаља по стопи раста.

"Ја се надам да ћемо бити и у првих шест, седам европских земаља по стопи раста, а међу првих десет сигурно", рекао је Вучић.

Он је навео и да ће Србија и ове године имати суфицит у буџету, наводећи да се никада није десило да држава има три-четири године за редом суфицит у буџету.

EUR/RSD 117.5912
Најновије вести