Петковић, Вучевић и Линта честитали Православну Нову годину

БЕОГРАД: Директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић, градоначелник Новог Сада Милош Вучевић и председник Савеза Срба из региона Миодраг Линта, упутили су честитке свим грађанима који вечерас дочекују Нову годину по јулијанском календару.
bozic jelka
Фото: vojvodina.gov.rs
Директор Канцеларије за КиМ Петар Петковић честитао је свим Српкињама и Србима широм света, посебно српском народу на КиМ, Православну Нову годину, саопштено је из те канцеларије.
 
Петковић каже да је тај празник чувар националног идентитета и да Православна Нова година представља наше обележје, баш као и наш језик, писмо и богата културна и верска баштина.
 
Како каже, обележавање и чување од заборава празника и народне традиције, истински су залог за будуће дане, а за српски народ на Косову и Метохији то је и начин да очува своје постојање, идентитет и корене, а онда и да утемељи будућност на "светој косметској земљи".
 
"Имајући веру да су љубав према ближњем и очување мира, основа складног и успешног заједничког живота, ма где да се налазимо, свим Србима и православним хришћанима желим добро здравље, много среће, успеха и радости у сваком дану Нове године", поручио је Петковић.
 
Градоначелник Новог Сада Милош Вучевић честитао је свим православним верницима предстојећу Нову годину наводећи да спој две Нове године, два календара и два рачунања времена, наставља своју традицију.
 
Вучецић је навео да је Православна Нова година специфичност поднебља у којем живимо, а да се Нови Сад поноси тиме што поштује два календара, што слави две нове године.
 
"Чињеница је да смо ми мултикултурална и мултиконфесионална заједница и никада нећемо бежати од наших разлика. Настављамо и ове године да негујемо традицију и да се поносимо новосадском и војвођанском разнородношћу. То је део наше културе којом се дичимо, коју треба увек да негујемо и по којој смо препознатљиви у свету", навео је Вучевић у честитки.
 
Председник Савеза Срба из региона Миодраг Линта упутио је жеље за успешну и здраву Нову годину свим грађанима Републике Србије и Републике Српске који је славе по јулијанском календару, као и свим Србима који живе у региону и дијаспори.
 
Посебне честике упутио је Србима и Српској православној цркви на Банији које је погодио катастрофални земљотрес.
 
"Желим свима у 2021. години много здравља, среће, успеха, напретка и радости. Такође, желим да у Новој години буде више слоге, солидарности и међусобног разумевања и да верно чувамо наше обичаје и традицију јер на тај начин чувамо наш национални идентитет", пожелео је Линта.
EUR/RSD 117.5791
Најновије вести