Пензионерима се до даљег неће наплаћивати дуговања „Информатици”

Принудних наплата што се тиче дуга “Информатици”, а када је реч о пензионерима, до даљег неће бити. Тако се од пензије за март, која ће бити исплаћена 10. априла неће одбијати дуговања ЈКП “Информатика”, сазнали смо у Фонду за пензијско и инвалидско осигурање, филијали у Новом Саду.
Informatika02-RHA
Фото: Дневник (Р. Хаџић), илустрација

Овај одговор дошао је пошто нам се обратио, пензионер из Новог Сада (име и адреса познати редакцији), рекавши да је један од оних којима је Републички фонд за пензијско и инавалидско осигурање умањио пензију (други део фебруарске која је исплаћена у другој половини марта) због старог дуга “Информатици”.

Овај наш суграђанин, пензионер пита се како да преживи када му је од пензије, која је 18.000 динара, за принудну наплату обустављено више од пола тог износа. Како још каже, с друге стране, Град Нови Сад помаже најугроженије пензионере доделом пакета помоћи, како би и ти најстарији наши суграђани могли да преживе ову ситуацију.

Нажалост, пристигла наплата за овог нашег суграђанина, као и све остале који примају пензију а у таквој су ситуацији, обављена је по налозима који су још важили пре увођења ванредног стања.

Како нам је објашњено, од исплаћених пензија, другог дела за фебруар, који су пензионери добили 24. марта, одбијене су рате за дуговања ЈКП “Информатици”. Обрачуни пензија раде се 15 дана пре исплате, па за протеклу исплату другачије није било могуће, с обзиром на то да је ванредно стање у држави проглашено 15. марта.

Ово важи за дуговања “Информатици”, а како смо названично сазнали, да ли ће бити обуставе наплата по другим основама, зависи од одлуке поверилаца. Рецимо, одлагање плаћења кредита банке су већ понудиле свима који су код њих задужени, укључујући и пензионере. Због ванредног стања обустављене су извршне радње по судским решењима и извршиоци су замољени (добили су службено упутство) да не предзмају извршне радње до даљњег.

Подсећамо, Комора јавних извршитеља саопштила је 18. марта да је усвојила Упутство по коме су извршитељи упућени да за време ванредног стања не одлучују по предлозима за извршење, не спроводе започета извршења, не врше исељења и продаје непокретности и покретних ствари извршног дужника. Извршитељи су упућени и у то да током трајања ванредног стања због ширења коронавируса не врше обуставе на пензијама, платама и другим сталним примањима.

„У случајевима ради наплате комуналних дугова, у којима су дужници закључили споразум о отплати дуга на рате, јавни извршитељи обавештавају дужнике да могу да застану са договореним уплатама и у случају непоштовања споразума неће се предузимати извршне радње“, наводи се у саопштењу.

Каже се и да Комора јавних извршитеља обавештава Фонд за пензијско и инвалидско осигурање да до окончања ванредног стања не врше обуставу дела пензије извршним дужницима по закључцима и решењима која су донета у претходном периоду.

„Комора јавних извршитеља обавештава послодавце, којима је раније наложено спровођење извршења на заради извршног дужника, о упутству да се извршење одлаже до окончања ванредног стања“, стоји у саопштењу.

Изузеци

Треба знати, наводе у Комори, да се упутство Коморе јавних извршитеља не односи на потраживање на основу законског издржавања, накнаде штете због нарушења здравља, новчане ренте због потпуне или делимичне неспособности за рад и новчане ренте за издржавање које је изгубљено услед смрти дужника издржавања. Упутство се не односи ни на предмете у којима се намирује потраживање на основу новчане накнаде за телесно оштећење према прописима о инвалидском осигурању, потраживања која се остварују према прописима о социјалној заштити и потраживања на основу привремене незапослености.

Наводи се да се Упутство не односи ни на потраживања на основу закона којим се уређује финансијска подршка породици са децом, потраживања на основу стипендије и помоћи ученицима и студентима, као и на извршне поступке покренуте на основу привремених и предходних мера и извршења на рачунима правних лица.

        В. Ц.

EUR/RSD 117.5792
Најновије вести