Патријарх Порфирије сутра служи литургију у Грачаници и помен на Газиместану

БЕОГРАД: Српски патријарх Порфирије сутра ће на Видовдан служити архијерејску литургију у манастиру Грачаница, а потом и помен на Газиместану.
gracanica
Фото: vojvodina.gov.rs

На литургији у Грачаници, која почиње у осам часова, саслуживаће владика рашко-призренски Теодосије, митрополити Јоаникије и Хризостом, владика аустралијски Силуан и викарни епископ Сава.

Присуствоваће и директор Канцеларије за КиМ Петар Петковић.

После архијерејске литургије у Грачаници, патријарх ће служити помен косовским јунацима на Газиместану и свим новострадалним мученицима.

Уочи обележавања великог српског празника, вечерас у порти манастира Грачаница одржава се Видовданско песничко бдење, на коме ће бити додељене награде Златни крст Кнеза Лазара, Грачаничка повеља, Кондир косовске девојке и Перо Деспота Стефана Лазаревића.

Видовдан је велики српски национални празник, дан када СПЦ обележава успомену на светог мученика кнеза Лазара, као и на друге српске мученике, који су пострадали за веру и отаџбину.

Кнез Лазар је страдао од турске руке у боју на Косову, 28. јуна 1389. године.

Видовдан је данас званични државни празник у Србији, у знак сећања и поштовања према свима онима који су свој живот жртвовали на олтар отаџбине.

Тело Кнеза Лазара је пренето и сахрањено у његовој задужбини, манастиру Раваница код Ћуприје, а затим пренето у сремску Раваницу, одакле је 1942. године пренето у Саборну Цркву у Београду.

Сада се његове свете мошти налазе у манастиру Раваница код Ћуприје.

Споменик косовским јунацима на Газиместану подигнут је на пет километара од Приштине 1953. године.

У облику је средњовековне куле и урађен је по пројекту Александра Дерока.

EUR/RSD 117.3179
Најновије вести