Патријарх Порфирије на Илинден у Теслином Смиљану

БЕОГРАД: Патријарх српски Порфирије боравиће у личком селу Смиљану, у уторак, 2. августа, на празник Светог пророка Илије, а на позив епископа горњокарловачког Герасима и српског православног народа Лике и целе Епископије горњокарловачке.
s
Фото: spc.rs

Патријарх ће у Смиљану, родном месту српског научника Николе Тесле, служити свету Литургију и освештати обновљени храм Светих апостола Петра и Павла.

Смиљан и храм Светих апостола Петра и Павла, подигнут на крају 17. столећа, имају изузетан значај за Српску православну цркву и српски православни народ.

Смиљан је широм света прославио један од најзначајнијих и најутицајнијих научника и приналазача Никола Тесла, који се родио 10. јула 1856. године, у парохијском дому тик поред цркве Светих апостола Петра и Павла, у којој је служио његов отац, веома угледни и образовани протојереј Милутин.

У овом храму, велики српски научник је и крштен, већ дан по рођењу.

Историјска посета патријарха Порфирија подудара се са годишњицом мученичког страдања Срба у Смиљану на Илиндан 1941. које је настављено током августа исте године, тако да је током тих летњих месеци побијено више шест стотина Срба свих узраста, од новорођенчади и деце до стараца.

У масовној гробници поред цркве сахрањено је близу 590 невиних жртава, међу којима и 11 блиских Теслиних рођака. Усташе су, у намери да затру сваки траг народа који је изнедрио Николу Теслу, 1942. године, цркву сравнили са земљом.

Обнова цркве је почела 1986. године, средствима Срба из Чикага, да би током последњег рата на овом простору 1991-1995 године обновљени храм поново био порушен и опљачкан.

Данас је, трудом владике Герасима, свештенства, прилозима верног народа храм у потпуности обновљен и живописан, и поново је место у коме се упућују молитве за мир, љубав и спасење читавог света, саопштено је из СПЦ.

EUR/RSD 117.3087
Најновије вести