Патријарх освештао храм апостола Петра и Павла у Смиљану

СМИЉАНЕ: Патријарх Порфирије служи данас свету архијерејску Литургију у храму Светих апостола Петра и Павла у Смиљану, у Хрватској, родном месту у свету познатог српског научника Николе Тесле.
2
Фото: спц.рс

Претходно, патријарх је освештао храм Светих апостола Петра и Павла уз саслужење епископа горњокарловачког Герасима, домаћина и осјечкопољског и барањског Хеувима, пренела је Храм тв.

Храм Светих апостола Петра и Павла, подигнут на крају 17. века, имају изузетан значај за Српску православну цркву и српски православни народ.

У овом храму је крштен Никола Тесла, а ова историјска посета патријарха Порфирија подудара се са годишњицом мученичког страдања Срба у Смиљану на Илиндан 1941. које је настављено током августа исте године, тако да је током тих летњих месеци побијено више стотина Срба свих узраста, од новорођенчади и деце, до стараца.

У масовној гробници поред цркве сахрањено је близу 590 невиних жртава, међу којима и 11 блиских Теслиних рођака, подсећају из СПЦ.

Усташе су у намери да затру сваки траг народа који је изнедрио Николу Теслу, 1942. године, цркву сравнили са земљом.

Обнова цркве је почела 1986. године, средствима Срба из Чикага, да би током рата у Хрватској обновљени храм поново био порушен и опљачкан.

Трудом владике Герасима, свештенства и прилозима верног народа храм је у потпуности обновљен и живописан, и поново је место у којем се упућују молитве за мир, љубав и спасење читавог света, додаје се у саопштењу.

Ramamti Ezer
02.08.2022 • 19:12
Verovanje i vera nije isto. Nikola Tesla nije verovao u Boga, već u slepu silu koja prožima ceo svemir i zanimala ga je samo mogućnost iskorišćavanja njenih potencijala. Bio je i mistik, tako da nije imao mnogo veze sa verom u kojoj je kršten. Ovo Porfirijevo više političko i nacionalno, nego versko naglašavanje mira, ljubavi, sabornosti, ne bi odobrili ni apostoli Pavle i Petar po kojima je nazvan hram u Smiljanu, jer su upravo oni tvrdili da su samo ljudi i ništa više od toga.
EUR/RSD 117.3087
Најновије вести