Патријарх одржао парастос код споменика на Газиместану

ПРИШТИНА: Патријарх Порфирије одржао је данас парастос косовским јунацима код споменика на Газиместану, где се око 13 часова окиупуло неколико стотина Срба, претежно из централног дела Косова и Метохије.
e
Фото: TANJUG/ FOTO TV HRAM/ nr

Након литургије у манастиру Грачаница, стотине окупљених грађана кренуло је, како својим возилима тако и организовано аутобусима, на Газиместан, ка споменику српским јунацима, преноси Косово онлајн.

Патроле полиције биле су присутне у знатно већем броју него прошле године.

Фото: TANJUG/ FOTO TV HRAM/ nr

На улазу на простор Газиместана код Приштине, они су претресали торбе, а грађанима који имају мајице са српским националним обележјима тражили су да их скину.

Простор Газиместана крај споменика српским јунацима је централно место обележавања Видовдана на КиМ.

Фото: TANJUG/ FOTO TV HRAM, fotografija niske rezolucije/ nr
Фото: TANJUG/ FOTO TV HRAM, fotografija niske rezolucije/ nr
Митрополит Хризостом: Косово поље симбол нашег страдања

Митрополит дабробосански Хризостом поручио је данас верницима на Газиместану да је Косово поље синоним великог страдања српског народа од 1389. године до данас.

Митрополит је присутнима, после помена косовским јунацима који је служио патријарх Порфирије, поручио је да је кнез Лазар жртвавовао себе да би српски народ био оно што данас јесте.

Додао је да смо данас овде да обновимо косовски завет, преноси Косово онлајн.

"Могу земљу да нам отму, али царство небеско и Бога не могу. Косовски завет је онај који нас привлачи, да се млађе генерације сете шта је кнез Лазар поручио српском народу. Сабрани са различитих страна света на Косову, сећамо се свих оних који су страдали", поручио је митрополит Хризостом.

 

EUR/RSD 117.3179
Најновије вести