Пашалић: Станарима хотела Бристол укључена струја

БЕОГРАД: Заштитник грађана Зоран Пашалић саопштио је данас да је, према сазнањима којима располаже, станарима хотела Бристол у Београду укључена струја.
zoran pasalic
Фото: Tanjug (T. Valič, arhiva)

Иначе, у том хотелу још борави неколицима војних пензионера с породицама који одбијају да се иселе у други привремени смештај. 

Према тврдњама станара, чије су изјаве раније преносили поједини медији, хотелу Бристол је поново искључена струја 19. августа.

У мају је 11 породица штрајковало глађу пошто им је исто била искључена струја, а штрајк су прекинули када им је, након интервенције заштитника грађана Зорана Пашалића, струја поново укључена.

Породице траже да питање њиховог смештаја буде решено трајно и очекују од заштитника грађана да поново реагује, док Министарство одбране позива станаре да прихвате привремени смештај.

Заштитник грађана упутио је у јулу препоруке Министарству одбране поводом решавања статуса станара Бристола, у којем су махом смештени војни бескућници.

Поступајући по притужби Удружења војних бескућника Србије, омбудсман Зоран Пашалић је тада обавио поступак контроле и закључио да је потребно да Министарство одбране спроведе седам препорука, дајући му рок од 60 дана да га обавести о поступању по препорукама.

Пашалић сматра, како је тада навео, да је најпре потребно да Министарство одбране свим корисницима привременог смештаја у хотелу Бристол који имају право на привремени смештај у стану, предочи податке о сваком конкретном стану који је у понуди, навођењем назива улице, броја зграде, броја стана, спрата, структуре и квадратуре стана...

Омбудсман је примио 26. новембра 2018. године притужбу Удружења војних бескуцника Србије на рад Министарства одбране.

У притужби је поред осталог указано да је до кршења права корисника привременог смештаја у хотелу Бристол дошло због непоштовања законске процедуре, да је умањен ниво достигнутог и коришћеног права, као и да им је онемогућено коришћење грејања.

Како је у притужби наведено, Градска управа за град Београд је обавестила Удружење да је за потребе стамбеног збрињавања лица из хотела Бристол, Град Београд доделило Министарству одбране 134 стана различите структуре, а Удружење је навело да је Министарство одбране ту чињеницу од њих скривало.

Поједини медији су пре неки дан пренели да је од око 130 станара хотела Бристол више од 90 одсто прихватило привремени смештај који им је обезбедило Министарство одбране, а само њих 11 неће да се исели. 

Према тим информацијама, међу 11 станара који не желе да се иселе из хотела Бристол у привремени смештај, постоје четири особе које већ поседују станове добијене од Министарства одбране и Војске Србије, тако стога немају право на још једну некретнину.

EUR/RSD 117.5878
Најновије вести