Панел о Србији као светској дестинацији одржан у КЦ Град

БЕОГРАД: Панел дискусија "Србија као светска дестинација за одржавање догађаја" у организацији нове националне платформе Србија ствара (Serbia Creates) одржана је вечерас у Културном центру Град.
golubac djerdap, pixabay.com
Фото: pixabay.com

Које мере треба узети у обзир како би се створило повољније окружење за организацију догађаја који привлаче међународну публику? Како можемо да подржимо и унапредимо индустрију догађаја? На који начин догађаји који се организују у Србији могу да допринесу развоју и бољем позиционирању Србије, представљајући је као динамичну и креативну земљу, била су нека од питања на које су покушали да одговоре учесници.

Учесницу су били Игор Ковачевић из Конгресног бироа Србије, Иван Петровић из ЕЏИТ Фондације, Андреј Носов из Хартефакта, Виктор Киш из фестивал Дев9т и Џејн Канингем (Јане Цуннингхам) из БестЦитиес Глобал Аллианце, а модератор је био Мартин Каф, експерт из области креативних индустрија.

О промени имиџа Србије у свету кроз деловање паметних и креативних људи у организацији догађаја говорио је Андреј Носов из Хартефакта.

"У Београду постоји веома препознатљива позоришна инфраструктура која је везана за Битеф фестивал и традиција размене квалитетног садржаја с публиком и гостима из иностранства. Били они уметници, новинари или једноставно заљубљеници у позориште. То завештање је јако важно, а с друге стране, имамо нове начине комуникације у данашњем свету где треба промовисати позоришни садржај у новим околностима. Данас немамо само институционална позоришта, већ нове компаније, нове људе у уметничком пољу", казао је Носов.

Он је оценио да добар позоришни догађај у овом моменту подразумева повезивање потенцијала локалне заједнице и публике с протагонистима тетарске сцене у иностранству.

За њега нема дилеме да је повезивање између две заједнице, државе и уметничке сцене, од највецгхег значаја за осмишљавање позоришних догађаја.

"Имамо добриу инфраструктуру, али морамо више да радимо на повезивању традиционалних позоришта с новим технологијама и новим обрасцима за стварање позоришних догађаја", казао је Носов.

Виктор Киш је напоменуо да је публика у Србији заинтересована за добро осмишљене уметничке програме у форми фестивала.

"Наш Дев9т је показао да Србија има публику за квалитетан уметнички садржај. Уметност, креативност , наука... пре ће променити слику о Србији у свету од неких архитектонских чуда. Ми једноставно немемо опцију да изградимо небодоре које има Дубаи", казао је Киш.

Игор Ковачевић је истакао да су људи јако важан ресурс у креирању слике о Србији.

"Можда немамо инфраструктуру на највишем нивоу или услове за одржавање конгреса са свим ситним детаљима, али имамо изузетно стручне људе чије је научно деловање итекако важно за заједницу у целини. Њихове колеге долазе да би размениле искуства и знања с нашимн стручњацима и то је велика предност за нас. Дубаи има инфраструктуру, али мора да плати како би било које ''знање'' стигло тамо", казао је Ковачевић.

Џејн Канингем истакла је неколико градова које су такозване отворене дестинације и јако популарне међу људима.

"Берлин, Богота, Кејптаун, Копенхаген, Дубаи, Хјустон, Мадрид, Токио, Сингапур...То су велики, лепо уређени градови који представљају изузетне туристичке дестинације. Осим што желе да се повезују и размењују различита искуства на конгресима или научним скуповима, фестивалима... људи желе и да им се нешти уникатно догоди на тим дестинацијама... Желе да искушају нешто ново", казала је Канингемова.

EUR/RSD 117.5912
Најновије вести