Ово су најчистије и најзеленије школе и вртићи у Војводини

НОВИ САД: Свечано су уручене награде најуспешнијим учесницима у овогодишњем циклусу пројекта “За чистије и зеленије школе у Војводини”, у којем су ове године учествовале 84 васпитно образовне институције, а планиране активности завршило њих 60.
zelene skole RHA
Фото: Dnevnik.rs

Од предшколских установа награђене су „Дечја радост“ из Панчева, Наши бисери“из Кањиже, „Футринка“из Трешњевца, вртић “Звончић” у Каћу новосадског „Радосног детињства“и „Срећно дете“из Новог Кнежевца.

Од основних школа, награде су припале школама „Вук Караyић“ из Конака, „Змај Јова Јовановић“ из Руме, “Јожеф Атила” из Богојева, „Иво Лола Рибар“ из Новог Сада, ОШ „Жарко Зрењанин“ из Маглића, „Душан Вукасовић Диоген“ из Купинова, школи у Ашањи, „Станко Крстин“ из Радојева, „Братство и јединство" из Куцуре и „Доситеј Обрадовић“ из Омољице. Међу средњим школама најуспешније су биле Средња Хемијско-прехрамбена школа из Чоке, Пољопривредно- прехрамбена из Сомбора, Хемијско – медицинска из Вршца, док су међу школама за ученике са сметњама у развоју награђене „Вук Караyић“ из Сомбора, „Милан Петровић“из Новог Сада и „6. октобар“ из Кикинде.

Предшколци и ученици награђени су једнодневним излетом у Национални парк Фрушка гора, а васпитачи и наставници дводневним семинаром који ће се одржати у Еколошком центру “Радловачки” у Сремским Карловцима.


Нови концепти еколошке едукације

Из године у годину, учесници у програму развијају активне методе учења и наставе низом различитих активности, од едукативних и креативних радионица, преко уређења и озелењавања васпитно образовних установа, па до прикупљања секундарних сировина, то јест папирне, пластичне и лимене амбалаже. У оквиру овог програма у предшколске установе и школе уводе се и нови концепти еколошке едукације, као што су еко кутак, еколошки часопис, секција или нове проактивне методе учења у области заштите животне средине.


“ На нама старијима је да млађима дамо пример како се треба односити према природи и да и на тај начин иницирамо прмену лоших навика и усвајање нове еколошке и енергетске. Морамо научити како да заштитимо ову нашу планету, јер другу немамо. Сада се, рецимо, рециклира тек 30 одсто од сто милијарди флаша и, ако тако неставимо, 2050. године биће их у морима више него риба”, културе - рекао је, честитајући награђенима, покрајински секретар за енергетику, грађевинарство и саобраћај Ненад Грбић.

По речима подсекретарке у Секретаријату за урбанизам и заштиту животне средине Бранкице Пап, за осам година колико овај програм траје, у њему су учствовале 373 васпитно образовне установе из Војводине, што је 60 одсто свих установа ове врсте у Покрајини.

Програм “За чистије и зеленије школе у Војводини”,с циљем подизања свести и личне одговорности за бригу о животној средини у васпитно образовним установама и локалним заједницама на територији Војводине, покренули су 2009. покрајински секретаријати за урбанизам и заштиту животне средине и за образовање, прописе, управу и националне мањине-националне заједнице, у сарадњи с Покретом горана Војводине, а од ове школске године придружили су им се и Покрајински секретаријат за енергетику, грађевинарство и саобраћај, како би се у програму развио и део који се односи на обновљиве/алтернативне изворе енергије и РЕЦЕН фонд за повраћај и рециклажу лименки.

Д. Девечерски

EUR/RSD 117.5685
Најновије вести