Освештан крст на капели у Маутхаузену где почива 8.000 Срба

ЛИНЦ: У насељу Рајфердорф у Маутхаузену, где на италијанском гробљу почива више од 8.000 српских војника из времена Првог светског рата, освештан је крст на капели Српске православне цркве и уједно обележена 100. годишњица од потписивања примирија у Великом рату.
sveca print screen
Фото: Youtube Printscreen

Капела је подигнута у знак сећања на официре и цивиле, који су у јесен 1914. године заробљени и одведени из Србије и окружења у заробљенички логор Маутхаузен код Линца, кроз који је до 1918. године прошло око 40.000 Срба, Италијана, Руса и других народа:

"Овде леже покопани српски војници и цивили, депортовани у Првом светском рату, умрли далеко од домовине од зиме, глади и тифуса. Храм се подиже у славу Божју и част Светих новомученика, како ће се звати, за православне заробљенике и спокој свих који су нашли свој вечни мир", рекао је пред бројним верницима владика аустријско-швајцарски Андреј.

Сада, сто година касније, савремено човечанство мора да пронађе одговор на нове изазове миру и из прошлости извуче праве поуке, а сећањем на страхоте Првог светског рата, поменом на овом месту, сви показујемо храброст, рекао је он. 

Он је похвалио све који су учествовали у изградњи капеле, која ће бити вечни сведок жртава која почивају на овом гробљу. 

Деца, полазници школе српског језика из Линца, отпевали су "Тамо далеко".

Пошто је протојереј Драган Мићић освештао крст, који је купљен прилозима парохијана из Линца, крст је подигнут на куполу, где се вијорила српска застава. 

Дуго планирана изградња капеле, прво је оживела кроз иницијативу својевремено генералног конзула Републике Србије у Салцбургу Зорана Јеремића, али нажалост тада је све остало практично само на идеји. 

Ангажовањем протојереја ставрофора Драгана Мићића из Линца и његових парохијана, и уз подршку председника Републике Српске Милорада Додика, од лета 2014. кренуло се у реализацију овог пројекта.

У септембру 2015. године добијена је дозвола од стране Савезне комисије за некретнине да се на војном гробљу Маутхаузен изгради православна спомен-капела. 

За ову намену, закупљено је грађевинско земљиште од стране Представништва Републике Српске у Аустрији, које је поклоњено Српској православној цркви. 

Ове године капела је обложена мермером, сада следе радови на унутрашњости, а владика Андреј је позвао све које су у могућности да својим прилозима помогну да се капела у потпуности заврши.

Венце и цвеће поводом дана примирија 11. новембар на гробља у Ашаху и Маутхаузену, положили су и чланови дипломатских представништава Србије у Аустрији и српских клубова - генерални конзул Републике Србије из Салцбурга Светлана Станковић и конзул Никола Марковић, као и представници Заједнице српских клубова Горње Аустрије секретар Данко Делић и  потпредседник Драган Мирчић, заједно су јуче одали почаст бројним српским жртвама које почивају на гробљима у Ашаху и Маутхаузену.

EUR/RSD 117.9511
Најновије вести