Оштећено око 1.000 кућа у полавама, следи помоћ

БЕОГРАД: У поплавама које су претходних недеља задесиле поједине делове Србије, оштећено је око 1.000 породичних стамбених кућа, процењено је на основу извештаја надлежних органа јединица локалних самоуправа.
poplava 04-FBakic
Фото: Дневник (Ф. Бакић), илустрација

"На основу извештаја надлежних органа јединица локалних самоуправа процењује се да је оштећено око 1000 породичних стамбених објеката у својини грађана, који су разврстани у пет категорија у складу са Упутством о јединственој методологији за процену штете од елементарних непогода", наводи се у владиној уредби објављеној у Службеном гласнику.

Влада Србије одлучила је на јучерашњој седници да обезбеди бесповратних 200 милиона динара за грађане, чији су породични и стамбени објекти оштећени током поплава прошлог месеца.

На основу евиденције локалне самоуправе, ова средства биће дистрибуирана у виду бесповратне новчане помоћи, како би се што пре санирала штета на њиховим кућама и помоћним објектима.

За прву категорију оштећења власник ће добити 120.000 динара, за другу 200.000, трећу 250.000 динара, за четврту категорију 350.000, док ће за пету категорију бити исплаћено 600.000 динара, наводи се у уредби.

Јединица локалне самоуправе без одлагања, а најкасније у року од 15 дана од дана проглашења престанка елементарне непогоде, дужна је да позове грађане да пријаве насталу штету у року који не може бити краћи од 15 дана ни дужи од 60 дана од дана објављивања позива.

EUR/RSD 117.5584
Најновије вести