Инспекција рада проверава да ли се у Јури поштују мере заштите

БЕОГРАД: Инспектори рада у Нишу започели су инспекцијски надзор у огранку предузећа Yura Corporation доо односно производом погону како би проверили да ли се поштује Уредба о организовању рада у време ванредног стања и спровођења превентивних мера у области безбедности и здравља на раду.
jura
Фото: Youtube Printscreen

Како се наводи у саопштењу Министарства рада, у огранку ове компаније у Лесковцу рад је успостављен према препорукама епидемиолога у поштовање савета струке и превентивних мера, а по завршетку инспекцијског надзора јавност ће бити обавештена о детаљима.

Надзор је поцео јуче, а данас је настављен када су инспектори рада затекли окупљене раднике испред погона, а они су током јутра и преподнева, од 5. 40 часова, према изјави представника послодавца одбијали да уђу у производни погон и започну са радом захтевајући да послодавац обустави рад на две недеље.

Приликом надзора, у производном погону је затечен веома мали број запослених, наводе у ресорном министарству, а представници послодавца су инспекторима рекли да су имали привремени прекид рада од 27. марта до 3. априла и да је огранак Јуре у Нишу наставио са радом 6. априла.

Послодавац се обратио Институту за јавно здравље у Нишу и током јучерашњег дана како би их епидемиолог обишао и дао препоруке о начину организовања .

Радници „Јуре“ у Нишу претходних дана су се окупљали испред фабрике страхујући за здравље јер их је менадзмент позвао да дођу на посао,а један од њихових колега, како су рекли медијима, је заражен је вирусом корон, док неколико радника има симптоме.

Локални медији преносе да је 70 радника упућено у самоизолацију.

Због целокупне епидемиолошке ситуације реаговао и Штаб за ванредне ситуације у Лесковцу, а након преговора, договорено је да се компанија придржава ранијих мера.


Епидемиолози: Струка дала препоруке менаџменту

Епидемиолог Предраг Кон поновио је да је струка дала препоруцке менаџменту јужнокорејске фабрике Јура, која послује у Лесковцу, Нишу и Рачи, да смањи број радника у сменама у циљу спречавања ширења корона вируса и заштите запослених.

Немам одговор на питање шта ако се то не поштује. Налазимо се у ванредном стању и свако треба да ради свој посао, рекао је Кон на прес конференцији на питање о непоштовању препоручених мера заштите запослених у тој фабрици на шта је, између осталих, данас указао и Савез самосталних синдиката Србије.

Заменица директора Института “Батут” Дарија Кисић Тепавчевић изјавила је раније да је од 2. 800 запослених у компанији “Јура” у Лесковцу седморо заражено вирусом корона, док је њих 300 у самоизолацији.

Кисић је рекла да је у тој компанији смањен капацитет броја запослених како би се спречило даље ширење вируса, а да је једна од мера да преко дана у фабрици не ради више од 330 запослених.


Председник Савез самосталних синдиката Србије Љубисав Орбовић упутио је данас допис члановима Кризног штаба за сузбијање корона вируса и премијерки Ани Брнабић у коме се наводи да менаџмент Јуре у погонима у Лесковцу, Нишу и Рачи врши притисак на раднике да свакодневно долазе на посао и то препуним аутобусима, без икакве заштите.

Орбовић тврди да упркос препорукама, за раднике у погонима није обезбеђена заштитна опрема и да се не поштује ни прописано растојање међу радницима током процеса рада.

Он је замолио Кризни штаб и премијерку да у име запослених и грађана Србије “својим ауторитетом зауставе хир послодавца”

Да је био могућ дијалог са менаџментом фабрике, свакако бих се њима прво обратио и покушао да кроз дијалог дођемо до прихватљивог решења, напоменуо је Орбовић.

Каже да препоруке које се дају, чак забране и рестрикције које су оправдано уведене, очигледно не важе за све.

EUR/RSD 117.5806
Најновије вести