Орбан одликовао Одсек за хунгарологију у Новом Саду

НОВИ САД: Премијер Мађарске Виктор Орбан одликовао је Одсек за хунгарологију Филозофског факултета Универзитета у Новом Саду признањем "Золтан Калош" за мађарски народ изван матице.
Filozofski fakultet u Novom Sadu  Foto: S. Šušnjević
Фото: Филозофски факултет у Новом Саду Фото: С. Шушњевић

Како је саопштено , одликовање је шефици Одсека Еви Толди уручено 19. августа 2019. на свечаности у Парламенту Мађарске у Будимпешти, а свечаности је присуствовала и заменица шефа Одсека Едита Андрић.

Ово велико признање стигло је у Нови Сад у години када Филозофски факултет обележава 65 година постојања и успешног рада. 

На основу одлуке број 1/2019 (12.ИВ), награда се у интересу мађарске заједнице у дијаспори додељује физичким лицима и организацијама у Мађарској и ван граница земље за изузетна достигнућа на пољу јавног живота, образовања, културе, очувања националног наслеђа, верског живота, науке, јавног информисања и привредног самоорганизовања.

Према образложењу, одликовање се Одсеку за хунгарологију додељује за шездесетогодишњи пожртвовани рад у образовању професора матерњег језика, преводилаца и новинара, као и за научно-истраживачку и издавачку делатност. 

Посебно се наглашава велики допринос у обезбеђивању војвођанског мађарског културног и духовног подмлатка, али и очувању идентитета Мађара са овог поднебља.

Филозофски факултет Универзитета у Новом Саду једини је факултет у Србији на коме се може студирати на пет матерњих језика: српском, мађарском, словачком, румунском и русинском. 

 

EUR/RSD 117.5893
Најновије вести