Окановић: Држава не разликује бензинце и дизелаше

БЕОГРАД. Држава би требало да примени системске мере по питању увоза нових аутомобила и половњака које ће мотивисати грађане и привреду да се опредељују за возила која мање загађују животну средину односно ваздух, рекао је у изјави за Танјуг Дамир Окановић из Комитета за безбедност саобраћаја.
saobracaj automobili
Фото: Tanjug (T. Valič, ilustracija)

Како је оценио поједностављују се ствари када се каже да ће се проблем загађења ваздуха од возила решити са ограничењем увоза на "Еуро 5" или "Еуро 6" стандарде мотора.

"Наша држава апсолутно не препознаје никакву разлику између погонског горива, тако да власници дизелаша, бензинца, возила на метан или плин, плаћају исту регистрацију, исти порез, исто их кошта паркинг место, исто се крећу по свим деловима града док је политика у развијеним државама да власници возила које мање загађује животну средину имају разне погодности", каже Окановић.

Возила која више загађују на западу имају ограничења кретања по градовима, истиче он.

"Код нас ништа од тога не постоји, и када желите да увезете половни ауто вама је потпуно свеједно да ли ћете увести дизелаша или бензинца а између њих је драстична разлика по питању загађења ваздуха", каже Окановић и додаје да бензинац по стандарду Еуро 3 емитује исту количину штетних гасова као Еуро 5 дизелаш.

Како наводи, у последњих 10 година се драстично повећао удео дизелаша а драстично је опао број возила на бензински погон који се касније обично пребацивао на плин.

"Увоз дизелаша је сад негде између 90 и 95 одсто када су у питању половни аутомобили", каже Окановић.

Он додаје да власници бензинаца који може да се преправи на плин немају никаквих погодности у Србији него напротив имају додатне намете морају да плате испитивање ТНГ уређаја и њихов петогодишњи преглед.

" Таква политика демотивише да се возе возила на плин који је много чистији од бензина и од дизела, и онда се питамо што нам је ваздух овакав, просто зато што је систем такав да је свима најјефтиније да возе дизелаше", закључује Окановић.

EUR/RSD 117.5757
Најновије вести