Одбор за образовање тражи од Шарчевића да смени Арсенијевићa

БЕОГРАД: Скупштински одбор за образовање затражио је данас од министра просвете Младена Шарчевића да у складу са законом предузме мере и смени ректора Универзитета у Крагујевцу Небојшу Арсенијевића.
nebojsa arsenijevic UKG
Фото: kg.ac.rs

Одбор за образовање, науку, технолошки развој и информатичко друштво упутио је и препоруку Тужилаштву да се истражи кривична одговорност Арсенијевића.

Државни секретар Министарства просвете Владимир Џамић обавестио је чланове Одбора о поступцима које је Министарство предузело у случају Арсенијевића. 

Он је нагласио да је покренут инспекцијски надзор и да је утврђено да је син Небојше Арсенијевића, Александар Арсенијевић, уписао докторске студије пре него што је завршио основне студије на Медицинском факултету у Крагујевцу.

Џамић је рекао да је Министарство упутило допис да се диплома поништи и да се размотри разрешење ректора не желећи да се наруши аутономија универзитета.

“Рок за поништење дипломе истиче 28.марта и уколико то не буде учињено, министар ће наложити формирање комисије која ће се бавити овим сучајем”, рекао је Џамић и додао да министар по закону има право да разреши ректора.

В.д. председника Националног савета за високо образовање Бранислав Јеремић казао је да је препорука Савета била да се успори поступак избора ректора у Крагујевцу.

Посланица Демократске странке Александра Јерков рекла је да је срамота да Арсенијевић води један од највећих универзитета у земљи и додала да је задатак Одбора да “учини све да он не остане на том месту”.

Како каже, Одбор треба да оде корак даље и да се пронађе системско решење за тај проблем.

“Треба да будемо предлагачи измена и допуна Закона о високом образовању како би се овај и слични проблеми системски решили”, нагласила је Јерков.

Посланик Српске напредне странке Марко Атлагић рекао је да Одбор даје пуну подршку Министарству не само да Арсенијевић буде смењен него и да кривично одговара.

“Мафија у вискоком образовању већа је од грађевинске”, рекао је Атлагић и додао да запошљавања по родбинској вези има и на другим факултетима.

EUR/RSD 118.3363
Најновије вести