Од почетка године код 130 особа утврђена ХИВ инфекција

БЕОГРАД: У Србији је од почетка године код 130 особа дијагностификована ХИВ инфекција, 41 особа је оболела од сиде, а 12 је умрло од последица те болести, речено је данас у Институту за јавно здравље "Милан Јовановић Батут" уочи обележавања Светског дана борбе против сиде, 1. децембра.
Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" Foto: Youtube/printscreen
Фото: Youtube Printscreen

Епидемиолог Данијела Симић каже да је највећи број новооболелих из Београда - 56, затим из Војводине 40, а једна четвртина је из осталих делова Србије."Међу новооткривенима је 12 пута више мушкараца него жена, а незаштићени сексуални однос је и даље најчешћи пут преноса овог вируса", нагласила је Симићева.

Најмлађа особа оболела од АИДС-а ове године имала је 23 године, док је најстарија имала 68 година.Симићева је рекла да се код две трећине особа дијагноза успостави касно, када им је већ значајно нарушен имунолошки систем и када су ефекти терапије ограничени.

"С ХИВ-ом се може живети, ако се дијагноза успостави на време и ако се адекватно лечи", нагласила је она.У Србији тренутно има 2.562 особе с дијагностификованом ХИВ инфекцијом, а процењује се да још око 1.000 људи не зна да је инфицирано тим вирусом.

Помоћница министра здравља Данијела Урошевић подсетила је да је у јулу усвојена национална Стратегија за борбу против ХИВ/АИДС-а, а предвиђен је и акциони план за наредне три године."Консултовали смо струку, оболеле како би Стратегија са акционим планом била примењива", нагласила је она.

Према подацима Института "Батут", од почетка епидемије 1985. године до данас регистровано је 3.797 особа заражених ХИВ-ом, 1.943 су оболеле од сиде, док је 1.122 умрло од те болести.

Представник Светске здравствене организације у Србији Абебајеху Асефа каже да је у свету ХИВ и даље главни јавноздравствени проблем, а да је у свету крајем прошле године са тим вирусом живело 37 милиона људи, а да је у тој години било 1,8 милиона новоинфицираних.

Захваљујући успешним превентивним програмима, али и антиретровирусној терапији, како је рекао, смањен је број новоинфицираних ХИВ-ом, али и броја умрлих од сиде.Успешни превентивни прегледи, али и савремена терапија треба да допринесу да до 2020.године буде мање од 500.000 особа новоинфицираних ХИВ-ом у свету.

Поводом обележавања светској дана борбе против сиде, 1. децембра под слоганом "Сазнај свој статус" у 24 града широм Србије биће организоване бројне превентивне активности.Ове године у склопу кампање биће организовано тестирање на ХИВ 1. децембра у заводима за јавно здравље у Београду, Зрењанину, Сремској Митровици и Краљеву, као и Заводу за заштиту здравља студената.

Директорка Института Батут Верица Јовановић подсетила је да се бесплатно тестирање и саветовање у Србији ради последњих 30 година и да се оно обавља тренутно у 24 завода у Србији.Подсетила је да ХИВ инфекција може дуги низ година протицати без икаквих знакова и симптома и да је једини начин да се открије тестирање.

Докторка Дубравка Салемоновић из Клинике за инфективне и тропске болести указала је да је као млади лекар осамдесетих година гледала заражене и оболеле и шта год да су лекари радили пацијенти су умирали.Данас се слика променила захваљујући увођењу антиретровирусне терапије од 1996. године.

"Данас се са ХИВ-ом живи нормално као и са сваком другом хроничном болешћу захваљујући савременој терапији. Највећи проблем данас је што се инфекција открије када је пацијент већ оболео од сиде. Примамо их у терминалној фази, а могли су да живе нормално", закључила је она.

EUR/RSD 117.5896
Најновије вести