Од 1.јула финансијска помоћ породицама са троје,четворо деце

БЕОГРАД:  Финансијска подршка породицама за рођење другог, трећег и четвртог детета почеће да се примењује од 1. јула, а циљ јој је да се ублажи економска цена подизања детета, изјавила је данас министарка без портфеља задужена за демографију и популациону политику Славица Ђукић Дејановић.
Slavica Đukić Dejanović, ministarka za demografiju i populacionu politiku Foto: Dnevnik.rs/R. Hadžić
Фото: Славица Ђукић Дејановић, министарка за демографију и популациону политику Фото: Дневник.рс/Р. Хаџић

Она је нагласила да је држави важан стандард свакод детета и да ће родитељи који добију друго дете убудуће добијати 10.000 динара месечно две године, док ће за треће и четврто дете добијати по 12.000 динара, односно 18.000 динара наредних десет година.

Одредба се односи на сву децу која су рођена од 25. децембра прошле године, док ће за свако прво детете рођено од 1. јула родитељи добијати једнократну помоћ од 100.000 динара.

"Маме које у блиском временском интервалу роде треће и четврто дете примаће месечно по 30.000 динара. То није замена за мајчину плату, већ су то средства за бољи стандард детета", рекла је Ђукић Дејановић за Тањуг.

Осим финансијске подршке породицама са децом које уводи држава, министарство које води Дејановић определило је ове године 500 милиона динара локалним самоуправама за подстицај рађања, док је прошле године за те намене утрошено 130 милиона динара.

Она очекује да ће учешће локалних самоуправа ове године бити значајно веће и да ће неупоредиво већи број општина добити средства за подстицање рађања.

Конкурс за пројекте локалних самоуправа траје до четвртка - 14. јуна, а Ђукић Дејановић још једном је позвала локалне самоуправе да конкуришу за опредељена средства.

Финансијска подршка породицама са децом јесте важна али није пресудна за већи број малишана, те Ђукић Дејановић подсећа да је веома важно усклађивање рада и родитељства, а да ту значајну улогу имају компаније.

Привредна комора Србије установила је награду "пријатељ породице" која ће почети да се додељује крајем године компанијама које имају усклађен рад и родитељство. Дејановић каже да је то први корак ка сертификацији компанија. 

"Пријатељи породице као награда треба да буде први корак ка сертификацији компанија. Планирали смо да сертификацију компанија уведемо од наредне године ", појаснила је Ђукић Дејановић.

Као пример добре праксе навела је Италију где компаније које имају сертификате да су пријатељи породице имају бројне повластице код државе.

"Рецимо, у јавним набавкама фирме које имају сертификат да су пријатељи породице су у предности у односу на оне који то немају, тако да су компаније мотивисане да воде рачуна о најбитнијој ствари на свету - деци", закључила је Дејановић.

EUR/RSD 117.3209
Најновије вести