Обнова КЦВ: Поново ће радити базен у Клиници за рехабилитацију

НОВИ САД: После безмало 20 година, пацијентима ће бити на располагању базен у Клиници за рехабилитацију, јер је Покрајинска влада одвојила новац за реконструкцију ове клинике.
zoran gojkovic
Фото: Dnevnik (arhiva)

Покрајински секретар задужен за здравство доцент др Зоран Гојковић каже како је на недавно завршеном конкурсу. Покрајинска влада дала 173 милиона динара за обнову и адаптацију клиника у оквиру Клиничког центра Војводине.

Базен у Клиници за рехабилитацију није у правој функцији 20 година и сада се планира његова обнова. Неопходан је за терапеутске процедуре и користи се у рехабилитацији пацијената с различитим повредама и обољењима, различитих органских система, код ортопедских, неуролошких и других операција, свуда где је потребна терапија водом, најавио је за “Дневник” покрајински секретар доцент др Зоран Гојковић и додао како је упоредо с инфраструктурним улагањем у Клинику за рехабилитацију, ова установа прошле године добила новац за куповину и набавку различитих медицинских уређаја, за рехабилитацију пацијената, као што су ласери, магнети и струје.

Ова клиника је сада и место на којем су смештени пацијенти Клинике за ортопедску хирургију и трауматологију, која је исељена, јер је започета и њена обнова.

Рад Клинике за ортопедију обавља се неометано и раде се сва хитна ортопедска стања. До комплетног завршетка реконструкције Клинике за ортопедију, пацијенти ће бити смештени на другом спрату Клинике за рехабилитацију, напомиње Гојковић.

Како објашњава, зграда у којој је Клиника за ортопедију је стара, и у њу су се ортопеди уселили 1960. године, а пре тога је у објекту било прво новосадско породлиште.

Осим кречења, практично није било никаквих инвестиционих улагања у претходних 60 година. Приликом ових радова дошли смо до фрапантног податка да Клиника за ортопедију у приземљу није имала под, односно да је линолеум постављен директно на земљу, а између спратова није било плоче, него су постављене греде и даске, али то иде на образ онима који су до сада требали да воде рачуна о установи, казао је др Гојковић.

Тренутно су у току и радови у Клиници за ОРЛ, која је у сличном стању као и све остале зграде у кругу Покрајинске болнице.

Комплетно је завршена прва фаза реконструкције Клинике за неурологију и Клинике за психијатрију, а завршава се пројектовање фазе два, за који се планира новац у буџету за идућу годину. Завршена је прва фаза изградње нове зграде Клинике за инфективне болести, односно дела који спаја два крила Клинике, где је смештена полуинтензива, а следи фаза два где ће бити комплетно уређење Клинике, за шта је обезбеђен новац и на располагању је Клиничком центру Војводине, навео је др Гојковић.

Почиње и реконструкција Клинике за абдоминалну хирургију, зграде које је најстарија у КЦВ и изграђена је 1909. године. Завршене су јавне набавке за реконструкцију објекта судске медицине, као и новог одељења за пријем болесника, који ће бити поред зграде Радиологије, а не више у малој канцеларији, на улазу у круг болнице.

Сви објекти обнављају се по истом стандарду. Замењује се столарија и постављају ПВЦ врата и прозори, стављају се подне и зидне облоге, праве нови тоалети, нова електрична, као и водоводна и канализациона мрежа, нова грејна тела. Све ће бити једна функционална целина и у наредних 30 година биће довољно само одржавање клиника, најавио је др Гојковић.

Фото: Dnevnik (arhiva)

Реконструкција 10.000 квадрата Поликлинике

Др Гојковић каже како се тренутно ради пројекат реконструкције 10.000 квадратних метара Поликлинике, а с обзиром на величину и значај објекта, то ће бити и велико улагање.

Адаптацију Поликлинике финансираће Канцеларија за јавна улагања Републике Србије, а Гојковић каже да ће посао коштати између пет и шест милиона евра. Обнова Поликлинике планира се наредне године.


У Клиници за гинекологију и акушерство, Бетанији како је Новосађани зову, ради се јединица полуинтензивне неге, на првом спрату, где су смештене жене након порођаја царским резом или после других хируршких интервенција. Гојковић подсећа на то да је прошле године у Бетанији сређен део где су смештене жене које су се породиле природним путем.

Реконструише се комплетна канализациона мрежа и посебно северни део, где су клинике за неурологију и психијатрију, а велику помоћ у партерном уређењу Клинички центар има од Града Новог Сада, који је потпуно финансирао асфалтирање површина, као прављење паркинга, те сада КЦВ има могућност за пријем 500 аутомобила. Упоредо с тиме, Нови Сад инвестира и у прикључивање болнице на градску топлану, а до сада је један био прикључен на топлану, а остале клинике су се грејале на мазут. Надамо се коначном решењу проблема грејања, навео је др Гојковић.

Секретар најављује да се припрема и идејно-техничка документација за обнову клиника за очне болести, урологију, пластичну и реконструктивну хиургију, максилофацијалну хирургију, анестезију и интензивну терапију, као и четири клинике за интерне болести, које су у једној згради. Новац за прављење документације издвојен је на овом покрајинском конкурсу, тако да чим планови буду готови, идуће године може да се издвоји новац за радове и да се обнове и те клинике.

Ови радови су огроман посао, који не може да заврши брзо, већ је у питању процес који захтева нешто дужи временски период, због специфичности здравственог система. Ни у једном тренутку не смемо да имамо дефицит капацитета за лечење пацијената, јер не постоји могућност да се на краћи или дужи временски период обустави рад једне здравствене установе, напоменуо је др Гојковић.

Љ. Петровић

EUR/RSD 117.5872
Најновије вести