Објављени резултати пријемних испита у гимназијама за таленте

Прелиминарни резултати пријемних испита за филолошку гимназију и филолошка одељења, односно за Математичку гимназију и математичка одељења и за одељење за ученике с посебним способностима за физику и гимназијска одељења за ученике с посебним способностима за рачунарство и информатику, као и за билингвална одељења у гимназијама, истакнути су на огласним таблама ових школа, а по свему судећи, већина војвођанских одељења за ове таленте биће попуњена.
prijemni
Фото: Дневник (Филип Бакић)

У билингвалним одељењима гимназија у Војводини ове године има 120 места и то у Сенти, Сремској Митровици и Новом Саду. У Сенти, где у Сенћанској гимназији има 30 места у билингвалном српско-енглеском одељењу, свих 17 пријављених је положило пријемни, док је у Митровачкој гимназији за исти број места, такође у одељењу са српско енглеском наставом, од 45 пријављених пријемни положило њих 38. У Гимназији „Јован Јовановић Змај“ у Новом Саду, где има по 15 места за енглески, немачки, француски и руски, за енглески је, од 112 пријављених, пријемни положило 95, за француски од 19 пријављених положило их је 12, за руски свих 25 пријављених је положило пријемни, а за немачки, од 46 пријављених, положило их је 23.

Гимназија за језичке таленте у Војводини има две, у Суботици и Сремским Карловцима са укупно 192 места, од чега је 48 с наставом на мађарском језику. У Гимназији „Деже Костолањи“у Суботици, у којој се настава одржава на мађарском језику, за 24 места на смеру за енглески конкурисало је 50 малих матураната, а пријемни их је положило 36, док је за исти број места на смеру за немачки, од пријављених 14, испит положило њих 12. У Карловачкој гимназији, од укупно 144 места, 60 је на смеру за енглески, а по 12 на смеровима за класичне језике, немачки, француски, руски, кинески, италијански и шпански. Пријемни из немачког, од 10 положило је девет кандидата, из руског свих осам пријављених је положило, а из француског су оба пријављена кандидата пријемни положила. Пријемни из енглеског, с којим се конкурише за све остале смерове у овој школи, полагао је 141 кандидат, а положило га је 132.

За математичке таленте места има у Сенти, где је настава на мађарском и у Новом Саду. У Гимназији „Бољаи“, у Сенти, за 20 места, конкурисало је 29 кандидата, а пријемни је положио 21 кандидат. У Новом Саду, у Гимназији „Јован Јовановић Змај“, за 40 места пријавио се 101 кандидат, а пријемни их је положило 48.

За петнаестогодишњаке, талентоване за рачунарство и информатику, ове године има места у гимназијама у Новом Саду, Сремској Митровици и први пут, у Сомбору. У новосадској Гимназији „Јован Јовановић Змај“, на 40 оваквих места,и на, у Војводини јединих, 20 за ђаке талентоване за физику, пријавило се укупно 136 кандидата. Од тог броја 65 их је конкурисало за смер физике. Пријемни, који је за оба смера из математике исти, положило је њих 94, а како су кандидати за смер физике могли да бирају да ли ће полагати на пријемном физику или математику, 25 их је положило и тест из физике, а у коначном бодовању рачунаће им се бољи резултат. У Митровачкој гимназији, на 20 места конкурисало је 32 кандидата, а пријемни их је положило 19, док је у Гимназији „Вељко Петровић“ у Сомобру, од 34 кандидата, пријављена за 20 места, пријемни положило само њих троје.

Одељење за спортске таленте у Војводини има само новосадска Гимназија „Јован Јовановић Змај“, и то са 30 места, за која је ове године конкурисало 49 свршених осмака.

Резултати пријемних испита у осталим школама за таленте, а у Војводини то су још балетске музичке и дизајнерске, биће истакнути сутра. На све ове резултате кандидати, који сматрају да су оштећени при бодовању, могу се жале сутра до 16 сати, а већ у четвртак ће у свим школама где су се полагали пријемни бити истакнути коначни резултати, и то до 12 сати.

Бодовима освојеним на пријемним испитима додаће се затим и бодови освојени на такмичењима у осмом разреду из предмета важних за смер за који је кандидат полагао пријемни, а затим ће сви ови бодови чекати полагање завршног испита, те се придодати оним из основне школе и са тог испита и тек тада ће се направити коначне ранг листе ученика примљених у школе или одељења за таленте.

Д. Девечерски

EUR/RSD 117.5361
Најновије вести