Обележено 75 година дневног листа Мађар со

НОВИ САД: Председник Покрајинске владе Игор Мировић обратио се на свечаности у Новосадском позоришту, поводом 75. годишњице дневног листа „Мађар со“, истакавши да је седам и по деценија непрекидног штампања овог листа и 25.000 примерака – пример за дивљење и понос.
m
Фото: vojvodina.gov.rs

Информисање је изузетно важан сегмент демократског друштва, а када је о мањинским заједницама реч, информисање је и много више од тога – оно је и начин да се очува идентитет, култура и традиција, као и да се у духу најзначајнијих вредности сваке од тих заједница едукују и усмеравају младе генерације, нагласио је Мировић.

Он је додао да „Мађар со“ своју мисију врши управо на такав начин и да је то један од суштинских разлога за овако дуго и успешно трајање свих ових 75 година.

Покрајинска влада је становишта да је информисање на мањинским језицима један од основних механизама да све националне заједнице чувају и развијају своју самобитност и зато оно данас има и увек ће имати нашу максималну подршку. У последње три године, субвенције листовима на мањинским језицима чији су оснивачи национални савети националних мањина, а међу којима је и „Мађар со“, повећане су за готово петину. Наша подршка је стабилна и континуирана, и тако ће бити и у годинама пред нама, изјавио је Мировић.

Хвала Покрајинској влади и Влади Мађарске, које нам помажу да сачувамо идентитет и опстајање. Посебно хвала председнику Мировићу на сарадњи у протеклим годинама, која ће, верујем, постати стандард од ког ће сви грађани АП Војводине имати користи, казао је председник Скупштине АП Војводине Иштван Пастор.

Фото: vojvodina.gov.rs

Данашњи дан прилика је и за то да се подсетимо времена пре 75 година, времена када је основан наш лист. С поштовањем гледамо на осниваче и уреднике нашег листа, нагласио је Пастор.

Фото: vojvodina.gov.rs

Поносна сам на овај јубилеј и бројне новинарске опусе. Наша снага лежи у поверењу наших читалаца, рекла је директорка Новинско-издавачке куће „Мађар соа“ Розалија Екрес и захвалила на подршци Покрајинској влади, која, како је навела, помаже његов опстанак.

EUR/RSD 117.4284
Најновије вести