Обележена годишњица албанске голготе српске војске

ВИДО: Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић, у својству изасланика председника Републике, положио је данас венац и одао почаст код спомен - костурнице у Маузолеју на острву Видо и у "Плаву гробницу".
djordjevich_golgota
Фото: Танјуг (видео)

"Данас обележавамо годишњицу Албанске голготе српске војске у Првом светском рату и присећамо се њеног непосусталог морала, као и храбрости српске војске у биткама на Солунском фронту, али и помоћи пријатељског грчког народа и земаља Антанте на том славном путу и тријумфу над заједничким непријатељем, 1918. године", рекао је Ђорђевић.

Министар је истакао да је ово прилика, али и наша обавеза, да се присетимо 243.877 ратника, погинулих, несталих и умрлих од хладноће, глади и исцрпљености током Албанске голготе, а део њих сахрањен је у "Плавој гробници" Јонског мора, саопштило је Министарство за раз, запошљавање, борачка и социјална питања.

"Захваљујући жртви и победи наших предака над злом милитаризма, фашизма, религијске и етничке нетрпељивости у Првом и Другом светском рату, ми данас живимо у свету у коме људске и грађанске слободе и међународно право представљају неоспорне темељне вредности", навео је Ђорђевић.

Он је рекиао да је та славна, а страдална војска, снагу да истраје у праведној борби нашла у нези, бризи и саосећајности коју им је грчки домаћини несебично пружили већ 1915. године, доласком на Крф и касније на Солунском фронту.

Како каже, на темељима вредности проистеклих из победе над милитаризмом и фашизмом, спремни смо да градимо нашу будућност, у којој не смемо дозволити да једностраним решењима сложених питања на Балкану и у Европи доведемо у питање напредак земаља региона и достизање жељеног ниво друштвено-економског развоја.

"Много је начина да ту будућност заједнички градимо, а један од њих је и иницијатива председника Вучића да се земље Западног Балкана повежу кроз такозвани ''мали Шенген'', што је само још један од доказа потпуне посвећености Србије дугорочном миру, стабилности и просперитету грађана свих земаља региона", рекао је Ђорђевић.

Суштинско уважавање и разумевање наша два народа веома је важно за стабилност и будућност региона.

"Нека је вечна слава и хвала српским борцима који су страдали током голготе и васкрсења Србије у Првом светском рату", рекао је Ђорђевић.

EUR/RSD 117.5644
Најновије вести