Обавезан вртић за млађе од пет година уводиће се постепено

БЕОГРАД: Обавезни предшколски програм за децу млађу од пет и по година уводиће се постепено и тамо где буде услова за то, незванично сазнаје Политика у Министарству просвете.
vrtic, dnevnik.rs
Фото: Dnevnik.rs

Лист, наиме, пише о томе да је најава министра Младена Шарчевића да ће деца од треће године похађати обавезни и бесплатни припремни предшколски програм изазвала је негодовање мешу представницима синдиката који заступају васпитаче, а с обзиром да они указују на то да још није решен ни проблем пребукираности вртића.

Они су упозорили да ј број деце уписане преко норме у обраништима порастао са 11.000 на 40.000 до 60.000 и указали на то да новац намењен решавању пребукираности никако не би смео да буде преусмерен на проширење предшколских група млађом децом.

У Миниостарству су за Политику рекли да су Национални миленијумски циљеви развоја у Србији предвиђали да до 2010. 70 одсто деце од три године до поласка у школу буде у вртићима, а да се статистика с тим није п, те да је тренутно у вртићима 72,35 одсто малишана.

Како је за већи обухват деце потребно унапређење у организовању служби локалне самоуправе, али и више новца за обданишта, у Министарству као решење виде изградњу нових вртића и реконструкцију постојећих.

Политика наводи да је пројектом који се реализује с Међународном банком за обнову и развој, измешу осталог, планирано да се обезбеди око 17.000 нових места за децу од три до пет и по година у новим реновираним или премнамењеним објектима у најмање 30 градова и општина.

Кроз други пројекат из предприступних фондова ЕУ биће обезбеђена стручна помоћ за запослене у вртићимау 50 локалних самоуправа, наводе у Министарству, те истичу да да повећање броја малишана од пет и по година која иду у предшколско планирано Акционим планом за примену Стратегије развоја образовања у Србији до 2020, а и нова развојна агенда УН предвиша да до краја 2030. све девојчице и дечаци имају приступ квалитетном школском програму.

EUR/RSD 117.5660
Најновије вести