НВО представиле препоруке за спречавање насиља у породици

БЕОГРАД: Формирање специјализованих организационих јединица за породично-правну заштиту, укључујући заштиту од насиља у породици, у центрима за социјални рад, које ће се бавити проценом ризика и омогућити хитност у реаговању, једна је од препорука које су државним органима данас упутиле невладине организације Мрежа организација за децу Србије (МОДС) и Мрежа жена против насиља.
Mreža organizacija za decu Srbije (MODS) Foto: MODS
Фото: Мрежа организација за децу Србије (МОДС)

Те организације су, поводом случајева у којима су овог месеца испред центара за социјални рад у Београду убијене две жене и једно дете, упутиле Препоруке за унапређење системских мера у области спречавања и заштите од насиља у породици Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, Министарству правде и Министарству унутрашњих послова. 

Предлажу и да се дете које присуствје насиљу у породици препозна као директна жртва насиља и да се осигура његова безбедност кроз подршку ненасилном родитељу, као и да се присуство детета насиљу у породици сматра ризиком по његову безбедност и основом за хитно поступање.

Такође, сматрају да је потребно предвидети и спроводити посебне мере заштите и подршке за децу која присуствују насиљу у породици, те израду упутства за процену и утврђивање најбољег интереса детета приликом обављања стручних послова у области породичноправне заштите.

Препорука је и да се унапреди праћење спровођења мера заштите од насиља у породици изречених у складу са Законом о сузбијању насиља у породици у сваком појединачном случају, односно реализације индивидуалног плана заштите и подршке жртви.

Директор МОДС-а Саша Стефановић казао је да је веома важно заштити најбољи интерес детета, а то је његова безбедност, која увек мора бити на првом месту, уз подршку ненасилном родитељу.

"Ситуација да у породици са децом имамо пријаву насиља је сигнал за све службе да треба да се поступи. Ми тражимо да слузба процени ризике по безбедност детета и да се хитно тиме бави", рекао је Стефановић на конференцији за новинаре.

Како каже, ако је један родитељ насилан, не може се инсистирати на контакту детета са тим родитељем.

"Ово је упозорење, ако сад нешто не урадимо, ко ће бити крив код следећег случаја. Хајде да заједно кажемо да смо све учинили да смањимо ризике и да пратимо како се спроводе мере предвиђене Законом који важи од 1. јуна", рекао је Стефановић.

Координаторка Аутономног женског центра Тања Игњатовић каже да се из једног извештаја Омбудсмана види да су, у 45 случајева насиља у породици у којима је он поступао, пропусти системски и увек исти - није препознато насиље, нису размењене информације, није процењен степен ризика и нису одређене мере које могу да заштите децу.

Игњатовић је изнела податке из истраживања Аутономног женског центра према којима је 80 одсто деце сведочило насиљу над њиховим мајкама, а свако друго је добило повреде случајно или намерно.

Центри са социјални рад сваке године изместе више од 700 деце из породице, додала је она.

EUR/RSD 117.5880
Најновије вести