Научници тврде да су 24-годишњаци тинејџери

ЛОНДОН: Да ли 24-годишњаци могу да се квалификују као тинејџери? Како је пренео лондонски" Гардијан", могу, према мишљењу аустралијских научника који су то објавили ове седмице на основу резултата истраживања у Краљевској дечијој болници у Лондону.
1
Фото: pixabay.com

Они су на основу добијених резултата, традиционални период адолесценције, која се дефинише од 10. до 19. године, продужили до 24. године. Млади до 24. године ће се у будуће звати тинејџери, иако у речи која означава њихов узраст нема речи "тин" (teen).

Идеја да се адолесценција продужи није у науци нова, јер прошле године је научни часопис "Развој деце" утврдио да су савремени тинејџери много мање укључени у послове који би се могли сматрати да их одређују као зреле особе, него генерације од пре двадесет година.

Часопис, који је анализирао податке добијене испитивањем око осам милиона младих од 13 до 19 година у периоду од 1976. до 2016. чији је био циљ да се сазна шта раде када нису у школи, установио је да су тек после 20. године почели да уче да возе, радили ситне послове (чишћење, уређење баште, заливање цвеће...), па чак ишли на прве састанке с припадницима другог пола.

На пример: данас један од четири средњошколаца нема возачку дозволу када заврши средњу школу, док су њихови вршњаци од пре 20 година увелико возили у последњем разреду средње школе. 

На радост родитеља, млади данас имају и мање и касније секса него генерација X. Исти је случај и са излашком у вечцерњи провод јер се данас 13-годишњаци понашају као некада 18-годишњаци и који су заиста могли да се сматрају већ одраслим особама. Да ли актуелне матуранте можемо да сматрамо да су спремни да сами живе, психолози одговарају са "не".

Неколико студија се бави питањем зашто данас млади касније постају зреле особе и већина је као глави узрок нашла да су за то криве рецесија и лоше стање у привреди, јер све мање студената завршава студије а да немају дугове које треба вратити и зато радије живе код родитеља него да се одлуче да обезбеде сопствени стан. Равноправност међу половима је одложила време ступања у брак, а онда и рађања деце. 

Сви истраживачи се слажу да је одлагање одрастања последица и савремених смарт телефона, јер сада 75 одсто тинејџера има смарт телефоне, и то из свих друштвених слојева. 

Мобилни телефони су навели и оне млађе од 10 година и старије од 18 да највише времена проводе с том справом, и то им је нарушило друштвени живот изван родитељске куће. 

Засто да се нађу у неком кафићу или парку када се могу дружити с девојком путем телефома? Зашто да возиш када телефоном можеш да позовес јефтини Убер? Зашто да имаш секс када га можеш гледати на ЈУ тјубу (актуелни тинејџери много више гледају порно филмове код куће него да купују порно часописе). 

Има и неке користи од продужене адолесценције јер је мање нежељених трудноћа, мање се пије алкохол међу младима, продужава се већа способност памћења што је драгоцено својство код адолесцената. 

Психолози сматрају да је продужавање адолесценције веома корисно јер даје младој особи више времена да донесе важне одлуке за свој будући живот, укључујући емотивну стабилност.

Просечан живот се продужава, па би требало прихватит и да се продужи адолесценсија, закључак је научника. 

EUR/RSD 117.5953
Најновије вести