Нова лабораторија у КЦВ: Аутоматизована анализа узорака за пет минута

НОВИ САД: У Клиничком центру Војводине од јуче ради најсавременија лабораторија у којој је сва лабораторијска дијагностика аутоматизована.
l
Фото: Dnevnik (Lj. Petrović)

Према речима директорке Клиничког центра Војводине професорке др Едите Стокић простор је реновиран након 18 година и сада је прилагођен лабораторији за аутоматску обраду узорака.

Нова лабораторије ће подићи квалитет рада и омогућиће да се ради већи број узорака, а у овом центру уради се два милиона узорака годишње. Усавршена лабораторијска дијагностика ће побољшати услугу пацијентима, са територије целе Војводине. Овде се раде узорци и за ковид и за нековид пацијенте, у зависности од тога које врсте анализа се траже. Ово је процедура која Клинички центар Војводине сврстава у ранг најсавременијих установа, истакла је др Стокић.

Од како се епрувета са узорком стави у машину, апарат све даље ради сам, те изгледа као да се узорак “вози”. Аутоматски се ради центрфуга, као и све остале операције неопходне за добијање анализе.

Помоћник директора КЦВ за дијагностику професор др Зоран Стошић казао је да у Србији овакву лабораторију има само Клинички центар Србије, те је објаснио да је цео ланац аутоматизован и напоменуо да најбоље светске болнице имају такву лабораторију.

Дневно се уради и више од 1.000 лабораторијских услуга, јер се овде раде све специфичне анализе, пошто Нови Сад нема секундарну болницу. Аутоматизација је значајнија, јер она подразумева и рационализацију, те се све анализе раде из једног узорка крви и не узима се више по пет или шест епрувета крви од пацијената, објаснио је професор Стошић и напоменуо како ће због аутоматизације процеса део запослених бити прераспоређен.

Према његовим речима, КЦВ има и савремену молекуларну дијагностику на недавно реновираној Клиници за интерне болести, те су могуће прецизне и брзе дијагнозе, што је изузетно важно.

Осим тога, добили смо и другу вредну опрему, те код нас и други лекари могу да се едукују, не морају да иду у иностранство. Код нас могу да се ураде анализе које у другим установама не могу да се ураде. Предност је и што се ради у серији, а када се обраде сви узроци, за налаз је потребно пет до шест минута, напоменуо је др Стошић.

Фото: Dr Velibor Čabarkapa, dr Edita Stokić i dr Zoran Stošić/Dnevnik (Lj. Petrović)

Прослеђивање налаза

Имамо одличан информатички систем и сада све налазе прослеђујемо компјутером лекарима из Клиничког центра који су их тражили, више се ништа не носи некоме на руке, истакао је др Стошић.


Према његовим речима, опрема је коштала око милион евра, а набављена је захваљујући донацији произвођача ове опреме, као и захваљујући добављачима који их снадбевају реагенсима.

Помоћник директора за унапређење стручног рада професор др Велибор Чабаркапа напоменуо је како у оквиру Центра за лабораторијску дијагностику постоји и ургентна лабораторијска дијагностика у Ургентном центру, која је у току пандемије изнела највећи део посла, јер се на анализе није дуго чекало и биле су готове за око 60 минута, па и раније.

У јулу смо почели да радимо пи-си-ар тестирања, а пре два месеца смо добили нови пи-си-ар апарат. Током децембра смо урадили 4.000 анализа за ковид пацијенте, навео је др Чабаркапа.

Љ. Петровић

EUR/RSD 117.5690
Најновије вести