Нова генерација стипендиста Универзитета у Новом Саду: За 74 најбољих по 17.000 динара месечно

У Ректорату Универзитета у Новом Саду одржана je свечаност на којој су овогодишњим стипендистима УНС-овог Фонда за стипендирање и подстицање напредовања даровитих студената и младих научних радника и уметника уручени сертификати о стипендирању, а  институцијама изван Универзитета које су подржале рад Фонда захвалнице.
vucevic, podunavac-kuzmanovic, malbasa
Фото: Др Сања Подунавац-Кузмановић, Милош Вучевић и др Радомир Малбаша, фото: Дневник (Ф. Бакић)

- Већ скоро три деценије УНС и на овај начин улаже у своје студенте, који су ово додатно улагање заслужили својим преданим радом јер желимо да инспиришемо ове младе људи и пошаљемо поруку да је њихов рад примећен и вреднован-рекла је проректорка за наставу УНС-а професорка др Сања Подунавац-Кузмановић.

На основу реализованог конкурса у школској 2019/2020. години, додељене су укупно 74 стипендије у области природно-математичких, техничких, пољопривредних, технолошких, медицинских, економских, правних и хуманистичких наука, као и у области уметности, спорта иинтердисциплинарних студија.

- Средства за стипендије Фонда у текућој школској години обезбедили су сви факултети Универзитета у Новом Саду, као и институције изван Универзитета, Покрајински секретаријат за високо образовање и научноистраживачку делатност, Град Нови Сад, ДДОР Нови Сад, Институт за ратарство и повртарство, НИС а.д. и Јавно комунално предузеће „Информатика“ - рекао је председник Савета Фонда проф. др Радомир Малбаша. - Једини добар правац развоја друштва је улагање у даровите, како би они били још бољи и успешнији.

Фото: Др Сања Подунавац-Кузмановић, др Зоран Милошевић и др Радомир Малбаша, фото: Дневник (Ф. Бакић)

Покрајински секретар за високо образовање и научноистраживачку делатност професор др Зоран Милошевић рекао је да је привилегија бити у друштву оних који испољавају велику друштвену одговорност, као што то чине Град Нови Сад и истакнути представници науке и научне заједнице, јер су сви заједно у  пројекту у коме се тимским радом може постићи много.


Десеткама до подстицаја

Пре универзитетске стипендије, коју је заслужила највишим могућим просеком на мастер студијама права, Драгана Лајовић из Гацка,  високим просеком на основним студиујама заслужила је и стипендију Министарства просвете, науке и технолошког развоја, а на последњој години и стипендијом Доситеја Министарства омладине и спорта. Право јој лежи, па јој учење које доводи до високог просека не пада тешко, али, каже, сваки подстицај, што стипендија сигурно јесте, доборо дође и олакшава јој пут до адвокатуре коју планира за будућност и то у Новом Саду.

- Од прошле године добијам стипендију Министарсва просвете захваљујући просеку 10,00, а ове сам добио и униерзитетску, што ми много значи - каже студент треће године конструкторског смера Грађевинског факултета у Суботици Милан Бурсаћ из Томиславаца, села у Општини Бачка Топола. - Oва примања свакако ће ми олакшати пут ка мастер студијама, које планирам, после основних.


Фото: Дневник (Ф. Бакић)

- Данас је Србија један тим, једна породица, која на овај начин изражава свој вредносни став - додао је Милошевић. - Саградићемо објекте, али пре свега, улажући у људе, обезбедићемо оно што је истинска репродукција нашег друштва. Ови млади људи ће то урадити сами и без наше подршке, али је врло важно да пошаљемо поруку да управо са њима наша будућност почиње већ сада.

Градоначелник Новог Сада Милош Вучевић захвалио се Универзитету у Новом Саду на прилици да Град Нови Сад буде партнер у стипендирању даровитих студената и младих научника.

Фото: Дневник (Ф. Бакић)

- Нама је част, али и обавеза, да као Град помажемо најбоље студенте који се школују у нашем граду, и трудимо се да будемо добар и јак партнер Универзитету на свим пољима, а не само у овој области - рекао је Милош Вучевић. - Последњих година много смо улагали, реконструисали смо цео Кампус, а били смо партнер са Покрајинском владом у изградњи Научно-технолошког парка, као и за много других пројеката које заједно радимо. Ово је један мали сегмент укупне подршке, тако да Град Нови Сад стипендира десет студената. Тежња нам је да убудуће повећавамо износ улагања у стипендисте, да помогнемо младима да имају најбоље могуће образовање и поред свих изазова са којима се сусрећу. Желимо да покушамо да задржимо највећи део њих у Новом Саду и Србији, да ту живе и раде и да буду задовољни.

За 28 година постојања Фонда стипендију је добило 1.300 студената, а овогодишња износи 17.000 месечно и исплаћује се свих 12 месеци.

Д. Д.

EUR/RSD 117.5953
Најновије вести